Clicky

 
Transport Online - Zeker 129 doden en 352 gewonden na 'Parijs'

Zeker 129 doden en 352 gewonden na 'Parijs'

Zeker 129 doden en 352 gewonden na 'Parijs'
14-11-2015 20:01 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

PARIJS (ANP) - In de nasleep van zes aanslagen in Parijs vrijdagavond komt er steeds meer duidelijkheid. Zeven terroristen zijn gedood. Bij de bloedige aanslagen kwamen 129 mensen om het leven en raakten 352 anderen gewond, 99 van hen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis, zei openbaar aanklager François Molins zaterdag in Parijs. Het Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek geopend.

Onder de dodelijke slachtoffers zijn zeker vijf buitenlanders: twee Belgen, een Portugees, een Spanjaard en een Brit.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zijn drie Nederlanders gewond geraakt, twee mannen en een vrouw.

Onder de daders zijn in ieder geval een Syriër en een Fransman. Het paspoort van de Syriër is begin oktober geregistreerd op het Griekse eiland Leros, mogelijk deed de man zich voor als immigrant. De Fransman was een bekende van de politie. Hij werd sinds 2010 in de gaten gehouden omdat hij radicaliseerde. De 29-jarige was al acht keer veroordeeld.

Intussen wordt jacht gemaakt op daders en medeplichtigen. In Brussel zijn zaterdag de eerste aanhoudingen verricht: drie personen zijn bij huiszoekingen aangehouden in verband met de aanslagen. Een van hen was op de dag van de aanslagen in Parijs.

De link naar België werd eerder al gelegd toen getuigen van de aanslagen melding maakten van een auto met Belgische kentekenplaten waar de daders in reden.

De autoriteiten in Duitsland onderzoeken een aanhouding van twee weken geleden. Een 51-jarige man met zware wapens en explosieven in zijn Volkswagen Golf werd toen aangehouden. Hij had Parijs als eindbestemming in zijn navigatiesysteem staan. Onduidelijk is of de man iets van doen had met de aanslagen van vrijdagavond.

Frankrijk is zaterdag in diepe rouw. Er is per decreet een rouwperiode van drie dagen afgekondigd. Maandag wordt om 12 uur in de Europese Unie een minuut stilte in acht genomen, ter herdenking van de slachtoffers. In de Franse plaats Grenoble hebben duizenden mensen meegedaan aan een herdenking. Op de Grote Markt in Brussel was men zaterdag al een minuut stil.

Europese en Amerikaanse leiders hebben hun medeleven getoond. Behalve dat zijn er ook veiligheidsmaatregelen genomen om een mogelijk vervolg te voorkomen. Er is verscherpte controle ingevoerd aan de grenzen van onder meer Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden