Clicky


CPB: nieuw belastingvoorstel kost 35.000 banen

CPB: nieuw belastingvoorstel kost 35.000 banen
12-11-2015 16:48 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw belastingvoorstel van SGP, ChristenUnie, CDA en SP kost 35.000 banen. Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB). Volgens de vier indieners klopt de manier niet waarop het CPB de gevolgen van hun voorstel voor de werkgelegenheid berekent.

De drie christelijke partijen en de SP willen dat gezinnen waar slechts één ouder een inkomen verdient er per jaar 520 euro bijkrijgen. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zei woensdag al dat het plan waarschijnlijk te veel banen kost. Ook VVD en PvdA waarschuwden daarvoor. Het CPB bevestigde dat donderdag.

De stemmingen over het Belastingplan zijn uitgesteld tot donderdagavond. Overeenstemming tussen coalitie en een aantal oppositiepartijen is er nog altijd niet. Het kabinet heeft de steun van meerdere oppositiepartijen nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. VVD en PvdA hebben daar samen niet meer dan 21 van de 75 zetels. Als de Senaat niet instemt, gaat het Belastingplan niet door en daarmee de lastenverlichting van 5 miljard euro ook niet.

Intussen is er donderdag voortdurend koortsachtig overleg op het Binnenhof om toch nog een oplossing te vinden voor de patstelling over het Belastingplan. Begin van de middag waren de fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) samen met hun fiscale specialisten op het ministerie van Financiën voor overleg met staatssecretaris Wiebes.

Die komt waarschijnlijk later op de dag nog met een nieuwe brief waarin hij onder meer een definitief oordeel geeft over het voorstel van SGP, ChristenUnie, CDA en SP. Vanuit Financiën en de coalitie is er via telefoon en email ook overleg met de meeste oppositiepartijen. Het kabinet kan ook nog altijd proberen een deal te sluiten met CDA en D66. Ook dan is er een ruime meerderheid in de Senaat.

De laatste optie is dat er donderdag geen overeenstemming met de oppositie komt en dat alles aankomt op het debat tussen Wiebes en de Eerste Kamer op 14 en 15 december.