Transport Online - Laagwater in Rijn boekt record

Laagwater in Rijn boekt record

Laagwater in Rijn boekt record
10-11-2015 16:33 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - Het waterpeil in de Rijn is in bijna veertig jaar tijd niet zo lang zo laag geweest. Het record werd maandag verbroken, meldde Rijkswaterstaat dinsdagmiddag.

"Nederland kampt op dit moment met de langste aaneengesloten laagwaterperiode op de Rijn sinds 1976. Het record uit het extreem droge jaar 1976 was 120 dagen achtereen laagwater op de Rijn."

De rivier voert minder water ons land binnen dan normaal. Rijkswaterstaat spreekt van laagwater als er aan de grens bij Lobith minder dan 1500 kubieke meter water per seconde binnenkomt.

De lage waterstand is erg lastig voor schepen. "De diepgang op de rivieren is verminderd. Schepen kunnen hierdoor minder lading vervoeren", aldus Rijkswaterstaat. Bij verladersorganisatie EVO hebben zich de laatste tijd dan ook veel bedrijven gemeld die klagen over vertragingen en hogere kosten.

"Omdat schepen per keer minder lading kunnen meenemen, moeten de producten met meer schepen vervoerd worden. Dat kost meer. Tegelijkertijd neemt de vraag naar schepen toe, wat de prijs ook weer opdrijft", aldus EVO. "De laagwaterstand in de Rijn is in Nederlandse fabriekshallen en distributiecentra voelbaar."

Rijkswaterstaat verwacht dat het waterpeil de komende dagen niet stijgt. Voor de natuur heeft dat geen grote gevolgen omdat het groeiseizoen voorbij is. "De watervraag door natuur en landbouw is laag. Er is nog voldoende water om aan de watervraag van industrie en drinkwaterwinning te voldoen."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,928
Diesel1,568

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen