Clicky

 
Transport Online - OM eist tientallen jaren celstraf in megaproces drugssmokkel

OM eist tientallen jaren celstraf in megaproces drugssmokkel

OM eist tientallen jaren celstraf in megaproces drugssmokkel
10-11-2015 13:58 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag bij de rechtbank Rotterdam gevangenisstraffen tot 10 jaar geëist tegen 17 verdachten, die terecht staan vanwege hun rol in de internationale drugshandel. In het megaproces eisten de officieren van justitie van het Landelijk Parket in totaal 83,5 jaar gevangenisstraf, waarvan 16 maanden voorwaardelijk.

In de ogen van het OM vormen de verdachten een logistieke keten voor de invoer en het transport van verdovende middelen. Door computersystemen van havenbedrijven te hacken en pincodes te stelen konden containers in de haven van Antwerpen worden opgehaald. Op verschillende plaatsen in Nederland zijn gestolen containers teruggevonden, soms leeg, soms met een rottende lading.

Netwerk

Het onderzoek begon in december 2012 met informatie dat twee van de verdachten een im- en exportbedrijf gebruikten om vanuit de haven van Antwerpen containers te ontvreemden met als doel daar zendingen cocaïne uit te halen. In de maanden die volgden kregen de rechercheurs meer en meer zicht op een netwerk dat cocaïnetransporten regelde voor anderen, bekend was in de havens van Antwerpen, Rotterdam en in Zuid-Amerika en kennis had van de Spaanse taal.

In het onderzoek zijn meermalen containers met cocaïne onderschept en in beslag genomen. De verdachten hielden in hun onderlinge contacten er rekening mee dat politie en justitie hen wel eens konden afluisteren. Over de telefoon spraken zij in versluierde taal en maakten gebruik van bijnamen en codes. Afspraken werden gemaakt op heimelijke plaatsen.

Handelaren in gif

In nog geen half jaar tijd zijn honderden kilo’s cocaïne Nederland binnen gebracht. Na versnijding levert een kilo cocaïne op straat 100.000 euro op. Een partij van 100 kilo ingevoerde cocaïne heeft al snel een straatwaarde van 10 miljoen euro. “De verdachten zijn handelaren in gif en willen daarmee het grote geld te verdienen ten koste van anderen in onze samenleving”, aldus de officieren van justitie.

Zij spraken hun zorgen uit over het grof geweld in de cocaïnehandel. Zo werd een Belgische vrachtwagenchauffeur op de openbare weg het slachtoffer van een brute overval met oorlogswapens. De hoofdverdachten tegen wie gevangenisstraffen van 9 en 10 jaar werden geëist ziet het OM als professionals, de leiders die uitsluitend uit winstbejag hun diensten verleenden aan andere criminele organisaties.

Het strafproces wordt donderdag voortgezet met de pleidooien van de advocaten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,921
Diesel1,892

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden