Transport Online - 250ste dodehoekles DHL Parcel en VVN

250ste dodehoekles DHL Parcel en VVN

250ste dodehoekles DHL Parcel en VVN
10-11-2015 09:41 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

OEGSTGEEST - Maandag is op bassischool De Kring in Oegstgeest de 250ste dodehoekles gegeven in de samenwerking tussen Veilig Verkeer Nederland (VVN) en DHL Parcel. In dit samenwerkingsverband zijn sinds de start twee jaar geleden ruim 7.000 kinderen uit groep 7 en 8 bewust gemaakt van de gevaren van de dode hoek. De 250e dodehoekles had een extra feestelijk tintje door de taart die de kinderen en hun begeleiders er deze keer bij kregen.

Voor het project, dat geïnitieerd is door VVN en branchevereniging TLN, levert DHL Parcel een bijdrage door op jaarbasis 14 vrachtwagens en 24 chauffeurs beschikbaar te stellen. Een medewerker van Veilig Verkeer Nederland of een leerkracht van school neemt de theorieles voor zijn rekening. De door VVN getrainde DHL-chauffeur draagt zorg voor de praktijkles. Op deze manier leren de kinderen hoe zij het best kunnen omgaan met grote voertuigen in het verkeer. De twee belangrijkste vuistregels: "blijf altijd rechts en ruim achter de vrachtwagen" en "houd altijd minimaal drie meter afstand tot de vrachtwagen".

Als marktleider ziet DHL het als zijn verantwoordelijkheid om veiligheid rond logistieke activiteiten te bevorderen. Daar hoort verkeersveiligheid rond vrachtvervoer zeker bij. Dat begint met preventieve maatregelen, zoals dodehoekspiegels en training van de eigen chauffeurs. Maar ook de bewustwording van medeweggebruikers hoort daar bij. Ronald Leunisse van DHL daarover: “Wij weten hoe het is als je op de fiets zit, maar weten kinderen hoe het is als je in een vrachtauto zit? Wij laten ze ervaren waar de gevaren zitten en dat beklijft.”

In Nederland vallen jaarlijks 20 doden en 40 tot 50 zwaargewonden als gevolg van dodehoekongevallen. Het grootste deel van de slachtoffers betreft fietsers. Ongeveer tweederde van de dodehoekongevallen gebeurt aan de voorzijde of rechtervoorzijde van de vrachtauto en eenderde aan de rechterzijkant van de vrachtauto.

De beste manier om dodehoekongevallen te voorkomen is het consequent scheiden van vrachtauto’s en kwetsbare weggebruikers zoals fietsers en voetgangers. Menging van ongelijkwaardige voertuigcategorieën leidt vroeg of laat tot ernstige ongevallen. Zolang deze scheiding niet is doorgevoerd zijn we aangewezen op andere oplossingsrichtingen, zoals aanpassing van de infrastructuur, voertuigaanpassingen, voorlichting en educatie.

VVN blijft dan ook de nadruk leggen op gedragsbeïnvloeding via het project ‘Veilig op Weg’ en wil bevorderen dat zoveel mogelijk kinderen van groep 7 en 8  leren hoe zij het best kunnen omgaan met grote voertuigen in het verkeer zodat het aantal dodehoekongevallen per jaar sterk kan worden teruggedrongen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,917
Diesel1,564

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen