Transport Online - EU gaat Schengensysteem evalueren

EU gaat Schengensysteem evalueren

EU gaat Schengensysteem evalueren
09-11-2015 20:54 | Controles | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL (ANP) - Het systeem van paspoortvrij reizen in de Schengenzone is aan een evaluatie toe. De EU-ministers verantwoordelijk voor migratie spraken maandag in Brussel af om hier eens goed over te gaan praten. Tijdens hun volgend geplande overleg in december staat het punt op de agenda.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie en Veiligheid) noemde na afloop van het overleg de huidige situatie "een niet meer werkbare afspraak''. Hij onderstreepte dat het niet de bedoeling is om "het verdrag te begraven en niets nieuws te doen''. Het uitgangspunt van Schengen -paspoortvrij reizen- moet overeind blijven, maar tegelijkertijd moet er een oplossing komen voor de huidige problemen.

Hij doelde daarmee op de grote aantallen vluchtelingen die naar Europa komen. Door die grote toestroom voerden enkele landen, waaronder Duitsland, weer tijdelijk grenscontroles in. Ook hieruit moeten lessen worden getrokken.

Hoe een nieuw Schengensysteem eruit moet komen te zien, daar werden maandag geen knopen over doorgehakt. Het is nu aan de Europese Commissie samen met de huidige voorzitter van de EU, Luxemburg, om de discussie voor december te gaan voorbereiden.

Nederland neemt op 1 januari het stokje over van Luxemburg.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,665
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions