Clicky


Protest voor gemeentehuis Steenbergen

Protest voor gemeentehuis Steenbergen
09-11-2015 20:51 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

STEENBERGEN (ANP) - Voor het gemeentehuis van Steenbergen zijn maandagavond enkele tientallen betogers samengekomen. Zij hebben spandoeken en borden bij zich met teksten als "Geen azc in Steenbergen'' en "Blijf niet kalm! Sta op en herover ons land!''.

In het gemeentehuis buigt de gemeenteraad zich over de eventuele opvang van vluchtelingen in de Brabantse gemeente. Wie de raadsvergadering wilde bijwonen, moest zich vooraf aanmelden voor een van de 120 plekken.

Voor het gemeentehuis zijn dranghekken opgesteld. Tientallen agenten zijn opgetrommeld om de orde te handhaven. Onlangs verliep een vergadering over de komst van asielzoekers naar Steenbergen tumultueus. De bijeenkomst in een sporthal op 21 oktober werd overschreeuwd door woedende tegenstanders.

Maandag pakt de gemeente het anders aan. Spandoeken zijn niet toegestaan en wie de vergadering verstoort, wordt buitengezet, waarschuwde waarnemend burgemeester Joesph Vos bij aanvang van de vergadering. Wie niet in de raadszaal zit, kan de vergadering volgen via een webcam en op de lokale omroep.

Tot de organisaties die maandag betogen in Steenbergen, behoort ook Identitair Verzet, een groepering die zegt de Nederlandse identiteit te willen beschermen tegen "vreemde culturen''.

Knopen worden nog niet doorgehakt: de raad beslist pas eind deze maand of asielzoekers eventueel welkom zijn, mocht het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een verzoek doen. De vergadering begint met inbreng van zeventien burgers die vooraf spreektijd hebben aangevraagd. Ze hebben samen een uur te verdelen.