Clicky


Staking Lufthansa raakt maandag 113.000 man

Staking Lufthansa raakt maandag 113.000 man
08-11-2015 17:32 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

FRANKFURT (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Door de staking van het cabinepersoneel van Lufthansa op maandag vallen 929 vluchten uit en worden 113.000 reizigers geraakt. Dat liet de Duitse luchtvaartmaatschappij zondag weten.

Eerder op de dag kondigde de vakbond voor het cabinepersoneel UFO aan de staking uit te breiden naar de luchthaven van München. Het cabinepersoneel legde vrijdag en zaterdag al het werk neer op de luchthavens van Frankfurt en Düsseldorf en nu komt daar München bij. Op alle vluchten die landen of starten op die vliegvelden zal het werk worden stilgelegd. Zondag werd een pauze ingelast bij de stakingen.

Lufthansa heeft al honderden vluchten moeten schrappen vanwege de acties, waardoor vele duizenden reizigers werden gedupeerd. De stewards en stewardessen verzetten zich tegen kostenbesparingen die Lufthansa via een nieuwe cao wil afdwingen. De luchtvaartgroep kreeg de afgelopen anderhalf jaar al vaker te maken met stakingen, maar dan door piloten. Ook zij zien nieuwe bezuinigingen op de arbeidsvoorwaarden niet zitten.

Mogelijk kan nog de hele week worden gestaakt bij Lufthansa. Volgens UFO is er sinds donderdag geen contact meer geweest met Lufthansa. De bond stelt er alles aan te hebben gedaan om een staking te voorkomen, maar dat er nu geen andere optie meer is. Het kan de langste staking door het cabinepersoneel van Lufthansa ooit worden.

Om gestrande reizigers te kunnen opvangen, heeft Lufthansa duizenden hotelkamers geboekt. Ook kregen passagiers treinkaartjes aangeboden of kregen ze mogelijkheid om met andere maatschappijen te vliegen.

Lufthansa liet weten bereid te zijn om opnieuw met UFO om de tafel te gaan zitten. De maatschappij doet er naar eigen zeggen alles aan om de gevolgen van deze "buitengewoon excessieve actie'' voor haar klanten zoveel mogelijk te beperken.