Clicky


'Bom vrijwel zeker oorzaak vliegtuigcrash'

'Bom vrijwel zeker oorzaak vliegtuigcrash'
08-11-2015 14:02 | Ongevallen | auteur Redactie [FE]

CAÏRO (ANP/RTR) - Het is vrijwel zeker dat een bomaanslag de oorzaak is van het neerstorten van een Airbus A321 van de Russische vliegmaatschappij Metrojet op 31 oktober in de Sinaï. Een lid van een Egyptisch onderzoeksteam maakte zondag bekend dat geluiden die zijn opgenomen in een van de zwarte dozen wijzen op een explosie. Die explosie is voor 90 procent zeker veroorzaakt door een bom.

De crash werd in eerste instantie toegeschreven aan een technisch mankement, maar al snel druppelden geluiden door dat het toestel door een aanslag naar beneden was gekomen. Zo eiste een aan Islamitische Staat (IS) gelieerde groepering uit Egypte op de dag van de crash de aanslag op. Dat werd toen nog niet erg serieus genomen, maar in de loop van vorige week veranderde dat. Het is echter nog onduidelijk of IS ook daadwerkelijk achter de aanslag zit.

Bij de crash, ruim een week geleden, kwamen alle 224 inzittenden om het leven. Op een paar slachtoffers na waren alle mensen aan boord Russen. Het toestel was opgestegen vanaf de luchthaven bij het Egyptische vakantieoord Sharm-el-Sheikh, met als bestemming Sint-Petersburg. Daar kwam het vliegtuig nooit aan; een half uur na het opstijgen kwam het al naar beneden in de Sinaï-woestijn.

Rusland besloot vrijdag geen reguliere vluchten meer van en naar Egypte toe te staan. Daardoor zaten zo'n 80.000 Russen vast. Zij worden met speciale vluchten teruggehaald uit de regio. Op zaterdag en zondag werden al ongeveer 11.000 mensen terug gevlogen. De meesten van hen mochten alleen handbagage meenemen, omdat het veiligheidspersoneel in met name Sharm-el-Sheikh omkoopbaar is en de scanapparatuur niet goed werkt.

Tim Clark, de president van luchtvaartmaatschappij Emirates, zei zondag te verwachten dat de crash met de Russische Airbus ervoor zal zorgen dat er strengere controles plaats zullen vinden in de luchtvaartbranche. Hij zei dat bij een luchtshow in Dubai. Emirates, een van de grootste maatschappijen in het Midden-Oosten, schrapt voorlopig geen vluchten als gevolg van de crash.