Transport Online - CDA eist 200 miljoen euro extra voor justitie

CDA eist 200 miljoen euro extra voor justitie

CDA eist 200 miljoen euro extra voor justitie
07-11-2015 15:29 | Politiek & Verkiezingen | auteur Redactie [FE]

UTRECHT (ANP) - Bij de begroting van Veiligheid en Justitie moet volgend jaar "minimaa" 200 miljoen euro extra bij. Gebeurt dit niet, dan zal het CDA tegen de begroting in de Eerste Kamer stemmen.

"Zo niet, dan zal het kabinet tegen de muur van Elco Brinkman en zijn fractie oplopen", waarschuwde CDA-leider Sybrand Buma zaterdag in Utrecht op het najaarscongres van de christendemocraten. Brinkman leidt de partij in de Senaat.

Het kabinet heeft inmiddels rond de 100 miljoen bij elkaar gevonden om de gaten in de justitiebegroting te dichten. Justitieminister Ard van der Steur overlegt met partijen in de Tweede Kamer over de kwestie.

Onverantwoordelijk

Volgens Buma gaat het kabinet "volstrekt onverantwoordelijk" om met de veiligheid. De coalitie van VVD en PvdA is afhankelijk van de oppositie voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Het CDA wil ook meer aanpassingen in het belastingplan, maar hier speelt Buma het spel niet zo hard. Hij wil dat er meer geld wordt vrijgemaakt voor ouderen en mensen met een inkomen. Hij "hoopt" er echt uit te komen, zei hij.

Vluchtelingen

De vluchtelingenproblematiek stond centraal in zijn toespraak. Hij benadrukte dat vluchtelingen hier tijdelijk zijn en na afloop van een oorlog of crisis moeten terugkeren naar hun eigen land om dat weer op te bouwen. "Vluchtelingschap hoort zoveel mogelijk tijdelijk te zijn."

Europa moet meer aan grensbewaking doen en ontwikkelingssamenwerking moet zich meer richten op de crisisregio rond Europa. Dat laatste betekent dat hulp voor bijvoorbeeld Myanmar naar Libië of Jordanië moet gaan, aldus Buma.

Hij herhaalde opnieuw "nooit" meer met de PVV van Geert Wilders te willen regeren. Daarvoor werd hij door het publiek beloond met het langste applaus tijdens zijn speech.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,667
Diesel1,282

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions