Brand bij ammoniakfabriek AFA3 van OCI Nitrogen in Geleen

Brand bij ammoniakfabriek AFA3 van OCI Nitrogen in Geleen[+foto's]
05-11-2015 22:18 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

GELEEN (ANP) - In een fabriek op industrieterrein Chemelot bij Geleen heeft donderdagavond een brand gewoed. Het ging volgens een woordvoerster van Chemelot om ammoniakfabriek AFA3 van chemiebedrijf OCI Nitrogen. Er is geen ammoniak vrijgekomen. Het was volgens de woordvoerster een waterstofbrand. Een persoon liep volgens Chemelot lichte hoofdwonden op, maar kon na behandeling weer aan het werk.

De brand werd rond 21.15 uur gemeld. Oorzaak was een leidingbreuk. De hulpdiensten sloegen groot alarm. De naburige Urmonderbaan werd in beide richtingen afgesloten. Rond 22.40 uur had de bedrijfsbrandweer de brand geblust.

Omwonenden klaagden over stank. De brandweer is bezig met metingen. Maar omwonenden hoefden geen ramen of deuren dicht te doen, zei de woordvoerster. Waterstof is een zeer brandbaar gas en brandt helemaal op. Er zijn dus geen emissies, aldus de woordvoerster.

Op Chemelot staan enkele grote fabrieken, zoals petrochemiereus Sabic en DSM. Kunstmestfabrikant OCI Nitrogen nam de ammoniakfabriek vijf jaar geleden over van DSM.

Chemelot wordt bij herhaling geteisterd door incidenten. Op 2 november zorgde een stroomstoring voor het gedwongen stilleggen en vervolgens weer opstarten van enkele fabrieken op Chemelot. Dat leidde tot overlast voor de omgeving zoals de uitstoot van poeder, en geluid door fakkelen. De woonomgeving is het afgelopen jaar enkele malen bedekt door poeder en naftaschuim vanaf Chemelot. Verder werd vanaf Chemelot de afgelopen maanden te veel van de chemische stof pyrazool in de Maas geloosd en daarom is de drinkwaterwinning uit deze regenrivier sinds juli stilgelegd.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,767
Diesel1,457

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden