Clicky


'Aanzienlijke kans betrokkenheid IS bij neerstorten Airbus'

'Aanzienlijke kans betrokkenheid IS bij neerstorten Airbus'
05-11-2015 10:10 | Ongevallen | auteur Redactie [FE]

LONDEN (ANP) - Er is een ,,aanzienlijke kans'' dat militanten van Islamitische Staat (IS) achter het neerstorten zitten van het toestel van de Russische maatschappij Metrojet in de Sinaï. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond donderdag verklaard.

Hij antwoordde volgens Britse media op de vraag of de militanten van IS iets met het neerstorten te maken hebben. "IS-Sinaï heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor het neerhalen van het toestel en dat deed ze meteen. Wij hebben naar het hele informatieplaatje gekeken, ook de claim, maar natuurlijk ook naar andere stukjes informatie en hebben geconcludeerd dat er een aanzienlijke kans is."

Hammond zei eerder dat het zeer wel mogelijk is dat de Airbus A321 door explosieven is neergestort. Alle 224 inzittenden, voornamelijk Russische toeristen, kwamen daarbij om het leven.

De Russische regering noemde donderdag alle theorieën over de oorzaak van de crash "speculatie''. Het Kremlin reageerde daarmee op de opmerkingen van Hammond. Alleen het officiële onderzoek kan inzicht geven in wat er precies is gebeurd, aldus de Russen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Groot-Brittannië en Nederland, blijven Russische maatschappijen vluchten uitvoeren op de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh.