Clicky


Facebook weigert Nederlandse deskundige

Facebook weigert Nederlandse deskundige
04-11-2015 12:30 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM (ANP) - Facebook wil niet dat een forensische IT-onderzoeker uit Nederland in de systemen van het internetbedrijf duikt om daar uit te zoeken wie een seksfilmpje van een jonge Nederlandse vrouw op de site heeft gezet. Dat zegt advocaat Thomas van Vugt die het slachtoffer bijstaat desgevraagd.

Vrijdag dient een kort geding over de kwestie. Het in Ierland gevestigde Facebook wil liever een Ierse expert aanstellen. Maar die is niet bekend bij Van Vugt en de 21-jarige Chantal uit Werkendam die het slachtoffer was. Ze twijfelen aan zijn onafhankelijkheid.

Chantal zelf wil de bekende Nederlandse expert Mark Hoekstra aanstellen; een bekende naam in forensisch IT-onderzoek.

Facebook kreeg in juni opdracht van de Nederlandse rechter om binnen twee weken de gebruikersgegevens te verstrekken van degene die het filmpje van Chantal op de site had gezet. Omdat Facebook zegt dat het de gegevens niet meer heeft, moet het bedrijf een externe partij toegang geven tot de systemen voor onafhankelijk onderzoek.

Het filmpje werd in januari op Facebook geplaatst. Het filmpje is door de ex van de jonge vrouw gemaakt, maar hij ontkent degene te zijn die het op de website heeft gezet. Het filmpje werd veel bekeken en verder verspreid.

Facebook verklaarde niks meer te kunnen doen omdat de gegevens al in februari voorgoed van de servers zijn gewist. Chantal en haar raadsman twijfelen daaraan.