Clicky


ING: Veel sectoren profiteren van hoge groei bouwproductie

ING: Veel sectoren profiteren van hoge groei bouwproductie
03-11-2015 09:15 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - Alle Nederlandse bedrijfssectoren groeien in 2015 en 2016. Vooral de bouwproductie herstelt dit jaar met zes procent flink en dit werkt positief uit op andere sectoren zoals de groothandel, het wegtransport en de binnenvaart. Ook de zakelijke dienstverlening groeit dit jaar en in 2016 stevig door. De detailhandel en horeca profiteren van een toenemende koopkracht en vertrouwen onder consumenten. Door de afkoeling van opkomende economieën blijft de groei van de industrie gematigd.

Uitzenders voorop bij zakelijke dienstverleners

De volumes in de zakelijke dienstverlening nemen dit jaar snel toe. Uitzenders lieten in de eerste jaarhelft de hoogste omzetgroei zien (11%). De sector profiteert van de steeds breder gedragen economische groei, waarbij bedrijven vaker hun diensten inschakelen. De ICT-sector groeit sterk en plukt de vruchten van de voortgaande digitalisering waarbij cloud computing nog altijd een belangrijke drijfveer is. Accountants en advocaten blijven wel achter doordat steeds meer van hun werkzaamheden gedigitaliseerd worden.

Enorme groei in bouw

“Door de aantrekkende woningmarkt is het momenteel één en al woningbouw wat de klok slaat in de bouw”, aldus ING-econoom Maurice van Sante. “De beëindiging van het lage btw-tarief zorgde in juli wel voor een lichte terugval van de volumes maar voor geheel 2015 verwacht ING Economisch Bureau een groei van zes procent. In de utiliteitsbouw en de infrasector is het herstel nog wel beperkt.”

Overall positief beeld detailhandel

In de detailhandel stijgt het  volume naar verwachting in 2015 en 2016 met 2%. Net als bij de horeca helpt het toenemende optimisme onder consumenten. Zo bereikte het consumentenvertrouwen in oktober het hoogste niveau in ruim acht jaar tijd. De verkopen van non-food winkels zijn nog wel wisselvallig. De omzetontwikkeling in augustus was negatief na twee maanden van groei. Dit komt waarschijnlijk door het in deze maand bovengemiddelde warme weer. De verwachting is dat de volgende maanden weer groei vertonen.

Binnenlandse vraag laat transport bloeien

Door de toenemende consumptie maken wegtransporteurs een opleving door. De groei in de bouw geeft een extra zet doordat circa een kwart van het wegtransport hieraan gelinkt is. Ook de binnenvaart ziet de vracht toenemen door de aantrekkende bouwvolumes. Logistieke dienstverleners blijven opereren in een groeisegment waar naast autonome groei ook kansen zijn door uitbesteding (van bijvoorbeeld e-commerce afhandeling).

Groothandel: volumes in de plus,  omzetgroei nihil

Het grootste deel van de groothandel kent momenteel een goed groeiperspectief. Het volume stijgt maar de overall omzetontwikkeling is dit jaar vrijwel nihil. Door de lage olieprijzen lijdt de dominante oliehandel dit jaar fors omzetverlies, dit is bijna een kwart. Daar staan flinke groeicijfers voor de handel in bouwmaterialen en ICT apparatuur tegenover. 

Industrie: last van terugval opkomende economieën

In het tweede kwartaal 2015 werd de hoogste industriële productie gedraaid in ruim vier jaar tijd. Nu de economische groei in de opkomende markten wat tegenvalt, maakt het productieniveau een meer zijwaartse beweging. In de machinebouw neemt de productie zelfs wat af. Terwijl deze sector eerder leek af te stevenen op een recordjaar. Ook toeleveranciers aan de Duitse industrie, die relatief sterk is verbonden met landen als China, Rusland en Brazilië, hebben indirect last van deze afzwakkende economische groei. De verwachte groei voor de industriële productie is voor zowel dit als volgend jaar 1,5%, mede omdat de binnenlandse vraag goed draait.

Zorg: meevallende bezuinigingen

De effecten van beheersmaatregelen in de zorg bleken op Prinsjesdag minder sterk dan verwacht. Er wordt minder bezuinigd bij verpleeghuizen en wijkverpleging. Desondanks zullen de zorgvolumes in 2016 naar verwachting niet groeien. De zorg was tot 2012 nog een echte banenmotor in een verder kwakkelende economie. Dit beeld is inmiddels omgekeerd. Het aantal zorgbanen is de afgelopen twee jaar met bijna vier procent gekrompen, terwijl de totale werkgelegenheid met een half procent is gestegen.