Clicky


Groei in Europese industrie trekt aan

Groei in Europese industrie trekt aan
02-11-2015 10:27 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

LONDEN (ANP) - De industriële activiteit in de eurolanden is in oktober wat sterker gegroeid dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit een nieuwe schatting, die onderzoeksbureau Markit maandag heeft gepubliceerd.

Vooral in Duitsland gingen de zaken beter dan gedacht. De graadmeter voor de groei in de industrie zakte daar wel licht, van 52,3 in september naar 52,1 deze maand. Die terugval was echter minder sterk dan eerder deze maand op basis van een eerste schatting werd gemeld. Een stand hoger dan 50 wijst op groei van de industrie, een lagere score duidt op krimp.

In de hele eurozone ging de graadmeter van 52 naar 52,3, waar eerder een stabilisering werd gemeld. Behalve door de meevaller in Duitsland, werd het gemiddelde ook opgekrikt door de sterke groei die werd gemeten in de Italiaanse industrie. In Frankrijk was, zoals verwacht, sprake van een lichte groei. In Spanje zwakte de vooruitgang af tot het laagste peil in bijna twee jaar.

In Griekenland ging de industrie afgelopen maand verder achteruit, maar de verslechtering was aanzienlijk minder dramatisch dan in de voorgaande maanden. In juli werd in het Zuid-Europese land nog de sterkste krimp ooit gemeten. Sindsdien ging de industrie alleen maar verder achteruit, maar minder hard.

Buiten de eurozone liet de Britse industrie een sterke groei zien. De inkoopmanagersindex steeg daar in oktober van 51,8 naar 55,5. Daarmee werd het hoogste peil in zestien maanden bereikt.