Clicky


Politie erkent fouten in zaak politiemol

Politie erkent fouten in zaak politiemol
30-10-2015 19:08 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie erkent dat er fouten zijn gemaakt in de zaak van politiemol Mark M. die eind september werd gearresteerd. De 28-jarige man uit Weert werkte in een vertrouwensfunctie terwijl hij nog niet aan de screeningsvereisten voldeed. Hij kwam hierdoor in het bezit van autorisaties die ook niet tijdig werden ingetrokken en waarmee hij in een later stadium op grote schaal en jarenlang politie-informatie kon blijven inzien.

Korpschef Bouman spreekt van een "dure, maar uiterst leerzame les". Hij noemt M. de "rotste appel sinds tijden" binnen de politie en "ronduit een smet op ons blazoen". Bouman zegt het zich bijzonder aan te trekken "dat dit kon gebeuren door missers van politiemensen". De politie neemt per direct maatregelen om herhaling te voorkomen.

Justitie verdenkt M. van het verkopen van politie-informatie. De medewerker van de Landelijke Eenheid heeft jarenlang, van augustus 2011 tot eind september dit jaar, bij informatie gekund waar hij niet voor geautoriseerd was.

Autorisatie niet ingetrokken

M. begon in 2009 aan de Politieacademie. Maar bij zijn overplaatsing naar een vertrouwensfunctie bij de Dienst Nationale Recherche gaf de inlichtingendienst AIVD na een uitgebreider onderzoek geen Verklaring van Geen Bezwaar af.

M. werd daarop overgeplaatst naar de 'minder vertrouwelijke' Dienst Infra. Verzuimd werd echter de autorisatie voor de vertrouwensfunctie in te trekken, waardoor hij nog bij de informatie kon.