Clicky


Belgische weggebruiker: automatisch remsysteem in vrachtwagens

Belgische weggebruiker: automatisch remsysteem in vrachtwagens
30-10-2015 13:24 | België | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - De Belgische minister van Verkeer Jacqueline Galant heeft burgers opgeroepen om zelf ideeën aan te dragen met betrekking tot de verkeersveiligheid. Na een week namen al meer dan 5.000 mensen deel aan de campagne.

Op een speciale website kregen de Belgische weggebruikers de mogelijkheid om hun mening te geven op enkele stellingen rond verkeersveiligheid. De meest opvallende resultaten hebben te maken met alcohol en drugs. Zo vindt 93 procent van de deelnemers dat er meer controles moeten komen op recent druggebruik in het verkeer. 86 procent vindt dat een alcoholslot verplicht moet worden voor bestuurders die betrapt zijn op alcoholgebruik in het verkeer. En 64 procent is te vinden voor zero tolerance voor alcohol.

Ook wat vrachtwagens betreft, laat de Belgische weggebruiker weinig twijfel bestaan. Zo pleit 94 procent voor het verplicht installeren van een automatisch remsysteem in vrachtwa-gens. 68 procent vindt dat vrachtwagenchauffeurs eerst moeten stoppen voor fietsers voordat ze naar rechts afslaan.

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) analyseerde de eerste reacties. CEO Karin Genoe: "Vooral de grote hoeveelheid voorstellen en de suggesties springen in het oog. We hadden dit niet verwacht. Nultolerantie voor alcohol, het verplicht installeren van een black box in alle auto’s en meer controles: dit soort voorstellen wijst erop dat ook de weggebruikers vinden dat het dringend tijd is dat er iets verandert."