Clicky


Normen voor belangrijkste luchtvervuilers aangescherpt

Normen voor belangrijkste luchtvervuilers aangescherpt
29-10-2015 15:33 | Klimaat | auteur Redactie [HV]

BRUSSEL - De nationale normen voor zes van de meest vervuilende stoffen, waaronder zwaveldioxide, fijnstof en stikstofoxiden, worden aangescherpt. Het Europees Parlement heeft daarmee ingestemd.

Jaarlijk overlijden 400.000 mensen vroegtijdig als gevolg van luchtvervuiling en zouden de plannen tot €40 miljard aan besparingen kunnen opleveren in 2030.

Het EP pleit, net als de commissie, voor plafonds voor zwaveldioxide (SO2), stikstofoxiden (NOx), vluchtige organische stoffen anders dan methaan (NMVOS), methaan (CH4), ammoniak (NH3) en fijnstof per 2020 en per 2030.

De toekomstige richtlijn voor nationale plafonds moet ook voorzien in maximum waarden voor kwik incorporeren, maar alvorens nationale uitstootreductiedoelstellingen vast te leggen, moeten eerst de mogelijke consequenties in kaart worden gebracht.

Scheepvaart moet ook schoner

EP-leden zijn tegen het Commissievoorstel om lidstaten de flexibiliteit te bieden om de uitstoot van stikstofoxiden, zwaveloxiden en fijnstof in de internationale scheepvaart te compenseren.

In plaats daarvan zou de Commissie moeten overwegen de uitstoot in de scheepvaart omlaag te brengen, vooral in de territoriale wateren en exclusieve, economische zones.

Er zal nu met de Raad onderhandeld worden met als doel in eerste lezing een akkoord te bereiken.