Transport Online - CDA: 'Nooit meer vliegtuigen kwijtraken

CDA: 'Nooit meer vliegtuigen kwijtraken

CDA: 'Nooit meer vliegtuigen kwijtraken
29-10-2015 12:25 | Burgerluchtvaart | auteur Redactie [HV]

BRUSSEL (B) - In het Europees Parlement is met grote meerderheid gestemd voor het invoeren van een nieuw tracking systeem voor vliegtuigen. Wereldwijd moeten vliegtuigen een transponder krijgen waardoor deze overal ter wereld te traceren zijn.

"Het is vandaag de dag niet meer uit te leggen dat we vliegtuigen gewoon kwijtraken, zoals we hebben gezien bij vlucht MH370", aldus CDA-Europarlementariër Wim van de Camp.

Het gaat met name om de inbouw van het Automatic Dependent Surveillance – broadcast systems. (ADS-B). ADS-B zendt periodiek signalen via satellieten direct naar luchtverkeerstorens, nabije vliegtuigen en andere volgsystemen.

Sinds de verdwijning van vlucht MH370 in 2014 is gebleken dat huidige vluchtvolgsystemen tekort schieten. Het huidige systeem werkt via een radar en is daardoor afhankelijk van het bereik en de plaats van installatie. Het vluchtvolgsysteem bedekt nu enkel 30% van het aardoppervlak.

"Er is nu nieuwe technologie beschikbaar waardoor relatief gemakkelijk vliegtuigen ten alle tijden traceerbaar zouden zijn. Het is voor familie en vrienden van direct betrokkenen een nachtmerrie als een passagiersvliegtuig niet terug te vinden is. Die onzekerheid daar moeten we een einde aan maken," aldus Van de Camp.

Door de unanieme stemming in het Europees Parlement wordt de Europese Commissie aangespoord om in internationaal verband te pleiten voor het vrijmaken van de noodzakelijke satelliet frequenties.

"We moeten snel handelen want deze frequenties worden slechts één keer per vier jaar verdeeld. Bovendien zijn de kosten relatief laag en de satellieten zijn er al, dus waarom nog langer wachten?"

De Europese Commissie is momenteel bezig met het herzien van het Europees luchtvaart beleid, waaronder de vliegveiligheid.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions