Clicky


Verbazing over uitspraken Blatter over WK's

Verbazing over uitspraken Blatter over WK's
28-10-2015 20:16 | Sport | auteur Redactie [FE]

MOSKOU (ANP) - In de internationale voetbalwereld is woensdag met verbazing gereageerd op enkele uitspraken van de geschorste FIFA-voorzitter Sepp Blatter over de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. Volgens de 79-jarige Zwitser bestond in 2010 vóór de dubbele stemming in het hoofdbestuur van de FIFA overeenstemming over Rusland (2018) en Verenigde Staten (2022) als organiserende landen. Door een plotselinge ommezwaai bij UEFA-preses Michel Platini en diens drie medebestuursleden uit Europa belandde het WK van 2022 echter in Qatar, beweerde Blatter in een interview met het Russische persbureau Tass.

,,Met Rusland en de Verenigde Staten zouden we beide WK's hebben in de twee grootste politieke machten, maar Platini gooide alles overhoop'', betoogde Blatter. ,,Dat was na een lunch met de toenmalige Franse president Sarkozy en de kroonprins van Qatar. Na die lunch is er gestemd binnen het uitvoerend comité en toen kreeg ineens Qatar de voorkeur. De vier stemmen van Europa waren naar Qatar gegaan in plaats van naar de VS.''

Voor de organisatie van de WK in 2018 waren onder meer ook Nederland/België en Engeland kandidaat. Het zogenoemde HollandBelgiumBid werkte met een budget van ruim 10 miljoen euro, de Britten gaven bijna 30 miljoen euro uit om het wereldkampioenschap binnen te halen. Als er inderdaad sprake zou zijn van voorgekookte FIFA-plannen zijn schadeclaims van de betrokken organisaties zeker niet uit te sluiten.

De Britten gaan sowieso nader onderzoek doen naar de uitspraken van Blatter, kondigde FA-voorzitter Greg Dyke woensdag aan tijdens een hoorzitting van een parlementaire commissie. Voor de KNVB is het nu nog te vroeg om al harde conclusies te trekken. De Nederlandse voetbalbond volgt de publiciteit over de FIFA-zaken nauwlettend en zal in actie komen als er concrete feiten naar boven komen. ,,Vooralsnog is dat speculatief'', liet een KNVB-woordvoerder bij de NOS weten.

Er lopen momenteel onderzoeken in Zwitserland en Amerika naar corruptie en omkoping binnen de FIFA, onder meer bij de toewijzing van de WK's in 2018 en in 2022. Blatter en Platini zijn allebei voor negentig dagen geschorst vanwege een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro in 2011 van Blatter aan Platini.