Clicky


Mansveld treedt af om kritiek in Fyra-rapport

Mansveld treedt af om kritiek in Fyra-rapport
28-10-2015 15:01 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu treedt af na harde conclusies in het rapport over het drama met de flitstrein Fyra. Mansveld geeft om 15.15 uur een persconferentie.

Mansveld treedt af omdat de parlementaire enquêtecommissie concludeerde dat zij de Tweede Kamer onjuist heeft geïnformeerd. Mansvelds besluit komt na overleg met PvdA-partijleider Diederik Samsom en met PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher.

Mansveld verklaarde kort nadat de hogesnelheidstrein Fyra tussen Amsterdam en Brussel eind 2012 ging rijden dat niemand de opstartproblemen had verwacht. Maar een aantal direct betrokkenen was wel degelijk op de hoogte hiervan. De staatssecretaris heeft de Kamer onjuist geïnformeerd "door te zeggen dat niemand de slechte prestaties van de Fyra had verwacht'', oordeelt de commissie.

Ook als het gaat om de bevoegdheden van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de PvdA'er de Kamer ,,ten minste onvolledig en strikt genomen onjuist'' geïnformeerd. Het onjuist informeren van de Kamer is een politieke doodzonde, waaruit Mansveld maar een conclusie kon trekken: opstappen.

Mansveld lag de afgelopen maanden al onder vuur vanwege financiële problemen bij spoorbeheerder ProRail. Die problemen liepen uit de hand en Mansveld kon vorige maand een Kamerdebat alleen nog overleven met een mea culpa en beloftes over het toesturen van allerlei documenten. Een motie van wantrouwen die de PVV toen indiende kreeg geen steun van andere partijen.

Mansveld trekt nu als enige conclusies uit het Fyra-rapport. De ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Melanie Schultz (Infrastructuur) worden in het rapport ook verwijten gemaakt maar die wel zijn van minder ernstige aard. Dijsselbloem heeft de Kamer onvolledig geïnformeerd over wanneer verkochte Fyra-treinen geld zouden opleveren. Schultz heeft in het vorige kabinet een te rooskleurig beeld geschetst van de mogelijke oplossingen voor de problemen met de Fyra.

Wilma Mansveld (53) was staatssecretaris voor Infrastructuur en Milieu sinds november 2012. Daarvoor was ze namens de PvdA tien jaar gedeputeerde van Groningen.