Clicky


PvdA-top bespreekt Fyra-rapport met Mansveld

PvdA-top bespreekt Fyra-rapport met Mansveld
28-10-2015 14:25 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - De PvdA-top (partijleider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher) bespreekt op dit moment met staatssecretaris Wilma Mansveld wat haar reactie moet zijn op de harde kritiek in het Fyra-rapport. De drie zitten om de tafel op de kamer van Asscher in diens ministerie van Sociale Zaken. Bronnen op het Binnenhof bevestigen dat.

Het rapport van de commissie is snoeihard over achtereenvolgende bewindslieden op Infrastructuur en Milieu (vroeger Verkeer en Waterstaat) en op Financiën. Het politieke leven van de PvdA-staatssecretaris Wilma Mansveld, verantwoordelijk voor het spoor, lijkt in gevaar. Zij heeft de Tweede Kamer onjuist geïnformeerd. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) heeft de Kamer onvolledig geïnformeerd over wanneer verkochte Fyra-treinen geld zouden opleveren. Dijsselbloem is niet aanwezig bij het PvdA-topoverleg op de kamer van Asscher.

De enquêtecommissie uit kritiek op achtereenvolgende bewindslieden, van de CDA'ers Karla Peijs en Camiel Eurlings tot de PvdA'ers Tineke Netelenbos, Wilma Mansveld en Jeroen Dijsselbloem. Kritiek is er ook op de huidige VVD-minister van Infrastructuur Melanie Schultz.

Bewindslieden in meerdere kabinetten hebben de Kamer ontijdig, onvolledig of onjuist geïnformeerd, aldus de commissie. Ze gaven een onjuiste voorstelling van zaken, zetten de Kamer voor het blok, gaven een verkeerd beeld of hebben de Kamer misleid.