Marechaussee en politie vragen hulp bij opsporen mensensmokkelaars

Marechaussee en politie vragen hulp bij opsporen mensensmokkelaars
28-10-2015 09:51 | Criminaliteit | auteur Redactie [FE]

HILVERSUM - In het programma Opsporing Verzocht hebben de Koninklijke Marechaussee en de politie hulp gevraagd van burgers in het opsporen van mensensmokkelaars. Dagelijks bereiken vluchtelingen uit met name Syrië Nederland. Vluchtelingen zonder documenten krijgen vaak hulp van mensensmokkelaars. Mensensmokkel is strafbaar en de Marechaussee en de politie controleren ondanks de open grenzen regelmatig op smokkelaars.

Volgens het televisieprogramma Opsporing Verzocht komen veel van de vluchtelingen tijdens hun reis naar Europa in aanraking met mensensmokkelaars. Er zijn schrijnende verhalen van Syrische vluchtelingen die met veel te veel mensen op een bootje via Turkije naar Italië of Griekenland worden gebracht. Maar ook daarna over land in vrachtwagens en per trein.

Volgens de meest recente cijfers komen zo’n 300 vluchtelingen per dag aan in Nederland. Alleen al in oktober hielden de Marechaussee en Nationale Politie in Nederland meer dan 30 mensen aan op verdenking van mensensmokkel. Soms op heterdaad, soms na langdurige onderzoeken.

17 vluchtelingen ontdekt in lading wasmachines

De meeste vluchtelingen komen Nederland binnen met de vrachtwagen of met de trein. Daarom controleert de Marechaussee de laatste tijd vaker en strenger op stations en langs de grens. Parkeerplaatsen en stations zijn bij uitstek de plaatsen waar je vluchtelingen samen met hun smokkelaar kunt tegenkomen.

Hoe kun jij helpen?

Het gaat vooral om heel goed opletten. Je moet op subtiele signalen letten. De politie zoekt met name de hulp van mensen die veel onderweg zijn, bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs, automobilisten, forensen en conducteurs.

Juist op parkeerplaatsen langs de snelweg en op bus- treinstations verzamelen de groepjes vluchtelingen zich. Vaak in het bijzijn van de smokkelaar. Bij het zien van zulke groepen, tegenwoordig dus vaak Syriërs, heeft één persoon duidelijk de leiding en is zichtbaar dat de groep van hem of haar afhankelijk is, doordat hij of zij bijvoorbeeld Engels praat, de weg wijst en vervoersbewijzen koopt en dergelijke.

Een deel van de vluchtelingen komt Nederland binnen met nagellak op met name hun pink. Dat is een heel concreet spoor van mensensmokkel, want die kleur geeft aan dat ze waarschijnlijk gesmokkeld zijn door een smokkelorganisatie. Er is duidelijk een verschil tussen normaal gelakte nagels en de verschillende kleuren die de mensensmokkelaars per hand gebruiken. Juist groepjes mensen met dit soort nagellak kunnen opvallen.

Tips

Tips doorgeven kan via:  Landelijke Eenheid: 0800 - 6070 (gratis) of Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000 (gratis), maar je kunt ook het online tipformulier invullen. Deze vind je hier!NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,801
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden