Transport Online - OM: twee keer levenslang voor moordbroers

OM: twee keer levenslang voor moordbroers

OM: twee keer levenslang voor moordbroers
26-10-2015 13:20 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank in Assen levenslang geëist tegen de broers Admilson en Marcos R. uit Hoogeveen in de zaak van de drievoudige Drentse roofmoord.

Het gaat om drie mensen, Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Jan en Greet Veenendaal uit Exloo, die op nietsontziende wijze om het leven zijn gebracht, stelde de officier van justitie."De broers hebben moedwillig en koelbloedig gehandeld. Ze hebben onherstelbaar leed aangebracht met financieel gewin als motief."

Volgens het OM hebben de mannen de drievoudige moord "met militaire precisie'' voorbereid en zijn ze "zeer berekenend en geslepen'' te werk gegaan. "Aan alles was gedacht. Ik heb, los van afrekeningen in het criminele circuit, nog nooit zo'n professionele voorbereiding gezien'', zei de officier van justitie.

Volgens het OM was de jongere Marcos (30) geen meeloper, zoals Admilson (31) tijdens eerdere rechtszittingen duidelijk wilde maken. "Ik geloof niet in het monster en de naïeve meeloper. Admilson heeft het meeste weliswaar bedacht, maar Marcos heeft volop meegedaan. Ze waren gelijkwaardig. Er was sprake van innige en nauwe samenwerking. Het was voorbedachten rade in optima forma.''

Het OM nam een onderzoek van het Pieter Baan Centrum (PBC) over, dat eerder had geconcludeerd dat de broers heel goed wisten wat ze deden en geen stoornis hebben die tot hun daden heeft geleid. "Tbs met dwangverpleging is dan ook niet aan de orde'', zei de officier. Bovendien lag er ruim een half jaar tussen de moord op Smit en het echtpaar Veenendaal. "Genoeg tijd voor bezinning.''

Verder hadden de twee mannen plannen om nog een echt grote slag te slaan, omdat de drievoudige roofmoord slechts een kleine buit had opgeleverd: een paar honderd euro, mobiele telefoons, een iPad en een laptop. "Er was sprake van een opbouw, de wens om van hun fouten te leren'', stelde het OM. "De volgende keer moet het perfect zijn. Geen DNA, niks'', citeerde de officier uit de afgeluisterde gesprekken tussen de twee. IJzingwekkend, aldus het OM.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,829
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions