Clicky


Campagne tegen cybercrime van start

Campagne tegen cybercrime van start
26-10-2015 11:56 | Misdaad | auteur Redactie [HV]

AMSTERDAM - De landelijke campagne Alert Online 2015 is vandaag gestart. In deze campagne wordt aandacht gevraagd voor veilig gedrag op internet zodat cybercrime kan worden voorkomen.

Alert Online is opgezet door wetenschap, overheid en bedrijven. Meer dan 120 Nederlandse organisaties, waaronder de politie, doen mee.

Alert Online wil burgers meer informatie geven over cybercrime op internet en stimuleren dat werknemers op hun werk én thuis deze kennis toepassen. Uit onderzoek van Alert Online in 2014 blijkt dat als de cyberveiligheid op het werk goed is geregeld, werknemers ook thuis veiliger internetten.

Alert Online besteedt ook aandacht aan nieuwe technieken. Zo kan  via een speciale tool worden getest of een computer ongemerkt wordt ingezet voor criminele activiteiten via een zogeheten botnet.

Een botnet is een netwerk van computers dat door een cybercrimineel wordt aangestuurd om bepaalde opdrachten uit te voeren, bijvoorbeeld om een grote hoeveelheid internetverkeer te genereren bij een ddos-aanval. De tool is alleen beschikbaar in het Engels of het Duits.