Transport Online - 'Minder zout voorkomt duizenden beroertes'

'Minder zout voorkomt duizenden beroertes'

'Minder zout voorkomt duizenden beroertes'
26-10-2015 10:45 | Gezondheid | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - Het verband tussen te veel zout en hoge bloeddruk staat al jaren vast. Nu is daadwerkelijk vastgesteld dat het aantal hartinfarcten en beroertes met respectievelijk 5 en 7 procent verlaagd kan worden door minder zout in voedingsmiddelen te stoppen. Dat concludeert Marieke Hendriksen in een promotieonderzoek bij het RIVM en Universiteit Wageningen.

Nederlanders krijgen ruim meer zout binnen dan de aanbevolen maximale hoeveelheid van 6 gram per dag. Ongeveer 80 procent van de dagelijkse zoutconsumptie komt uit bewerkte voedingsmiddelen. Wanneer het zoutgehalte van bewerkte voedingsmiddelen wordt gehalveerd, daalt de dagelijkse inname uit deze voedingswaren met 2,1 (vrouwen) tot 2,9 gram (mannen). Dat komt neer op een daling van respectievelijk 37 en 38 procent van de zoutinname.

,,In dat scenario zouden de komende twintig jaar bijna 30.000 hartinfarcten en ruim 53.000 beroertes kunnen worden voorkomen'', stelt Hendriksen. Om die gezondheidswinst te halen is volgens haar een forse inspanning nodig van de voedingsmiddelenindustrie en van consumenten zelf.

Begin vorig jaar sloot minister Edith Schippers (Volksgezondheid) een akkoord met de voedingsindustrie om minder zout in voedsel te verwerken. Dat stuitte echter op veel kritiek van onder meer de Consumentenbond, het CDA en PvdA. Zij vonden de afspraken te vrijblijvend.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,665
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions