Clicky


Maandag begint megaproces drugshandel bij rechtbank Rotterdam

Maandag begint megaproces drugshandel bij rechtbank Rotterdam
25-10-2015 18:45 | Criminaliteit | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - Bij de rechtbank Rotterdam begint maandag een megastrafproces vanwege internationale cocaïnehandel vanuit Zuid-Amerika naar België en Nederland. Er staan 19 verdachten terecht van wie de komende weken de betrokkenheid en (on)schuld moet worden vastgesteld.

Het internationale onderzoek naar de drugshandel is neergeslagen in een  strafdossier met vele ordners en duizenden pagina’s processen-verbaal. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) en de Landelijke Recherche werkten nauw en intensief samen met politie- en justitiediensten in België, Colombia en Duitsland.

Het onderzoek begon in december 2012 met informatie dat twee van de verdachten een im- en exportbedrijf gebruikten om vanuit de haven van Antwerpen containers te ontvreemden met als doel daar zendingen cocaïne uit te halen. In de maanden die volgden kregen de rechercheurs meer en meer zicht op een netwerk dat cocaïnetransporten regelde voor anderen, bekend was in de havens van Antwerpen, Rotterdam en in Zuid-Amerika en kennis had van de Spaanse taal.

Verder zouden computersystemen van havenbedrijven zijn gehackt en met gestolen pincodes containers in de haven van Antwerpen zijn opgehaald. Op verschillende plaatsen in Nederland zijn gestolen containers teruggevonden, soms leeg, soms met een rottende lading. In andere gevallen werd een container teruggebracht naar de terminal in Antwerpen of alsnog naar de rechtmatige ontvanger gebracht. Veelal bleek dat de container geopend was geweest, niet denkbeeldig dat er een partij drugs uit was gehaald. Door de douane in de Antwerpse haven zijn grote hoeveelheden cocaïne en heroïne aangetroffen in containers die met gestolen pincodes zijn bevraagd.

‘Tuttibella’

Verschillende verdachten bleken al een strafblad te hebben. Ze makten gebruik van bij- en codenamen zoals Pineapple, Ouwe, Bolle, Lange, Havenman, Blondie, Tuttibella, ‘Geld moet rollen het liefst mijn kant op’ en ook ‘Een van de vrienden van Oss’. In het voorjaar van 2013 kreeg de betrokkenheid van de verdachten bij de internationale drugshandel vastere vorm met de aankomst van een bananenboot uit Colombia in de Antwerpse haven. Bij een controle van de containers met banen, die bestemd waren voor de verdachten, werd op een pallet ongeveer 300 kilo cocaïne in pakketten aangetroffen. De onderschepping van het drugstransport leidde tot de eerste aanhouding in het onderzoek.

Ananassen

Begin 2013 zou een van de verdachten als intermediair naar Colombia zijn gestuurd om een cocaïnetransport voor te bereiden. Hij onderhield daar contacten met een persoon omschreven als “compadre”, een vermoedelijke leverancier van cocaïne. Het Nederlandse drugsnetwerk zou voor deze gelegenheid de cocaïne niet zelf verkopen maar alleen voor derden het transport regelen. Voor de aankoop van vermoedelijk 74 kilo cocaïne en een deklading fruit werd uiteindelijk vermoedelijk 800.000 euro afgegeven. De helft van het geld werd beschikbaar gesteld door een systeem van underground bankieren. Na verschillende keren te zijn uitgesteld vertrok het transport zonder drugs met alleen ananassen in dozen die slechts voor de helft waren gevuld. In Colombia arresteerde de politie de vermoedelijke leverancier en diens zoon en nam 80 kilo cocaïne in beslag. Deze partij was vermoedelijk bestemd voor de verdachten in Nederland.

Gewapende overval

Even spectaculair als levensgevaarlijk met de contouren van een actiethriller uit Hollywood was in januari de gewapende overval op een drugstransport in Belgisch Limburg. De nietsvermoedende vrachtwagenchauffeur werd tot stoppen gedwongen door een andere vrachtauto en drie personenauto’s. De chauffeur werd van zijn vrijheid beroofd en uit de container die hij vervoerde werden vermoedelijk pakketten cocaïne weggenomen. Tijdens de beroving werd vanuit een van de personenauto’s met een of meer Kalasjnikovs geschoten. Na de overval zijn alle daders gevlucht. Twee van de drie personenauto’s – beide gestolen Audi’s  - werden de volgende dag uitgebrand teruggevonden. Later werd in dezelfde container met artisjokken uit Peru nog eens 110 kilo cocaïne in sporttassen gevonden.  Een week later kon in Nederland een verdachte van deze drugsoverval worden aangehouden.

Sporttassen

Het strafdossier is een opeenstapeling van drugstransporten en voorbereidingen daarvoor. In een container met koffie uit Peru ontdekten de Belgische autoriteiten twee sporttassen met ongeveer 117,54 kilo cocaïne. Ook in de haven van Rotterdam was het raak. Een partij van 114 kilo cocaïne verborgen in een container met hout uit Chili kon worden onderschept. De container vervolgde zijn reis aan boord van een binnenschip naar Duitsland en werd gevolgd door de verdachten. Pas toen in een persbericht duidelijk werd dat de partij drugs was onderschept, hielden zij het voor gezien.

In het politieonderzoek kwam ook naar voren dat de twee mannen van het im- en exportbedrijf betrokken waren bij de invoer van tenminste drie containers met hout vanuit Guyana naar Nederland. Dat gaf te denken toen in Guyana meer dan 300 kilo cocaïne verborgen in een partij hout werd onderschept. Een van de andere verdachten staat ook terecht voor de aankoop van 10 kilo MDMA, de chemische basis voor xtc.

Op de tenlasteleggingen voor de verdachten komen verder bezit van vuurwapens en munitie, witwassen van crimineel vermogen en bezit van jammers (verboden stoorzenders), pepperspray, een stroomstootwapen en valse en vervalste buitenlandse rijbewijzen voor.

Oudste rechtszaal

De behandeling van de strafzaak zal tot in de laatste week van november voortduren. De rechtbank begint maandag in Rotterdam en zet het megaproces vanaf dinsdag voort in het gerechtsgebouw in Dordrecht. Naar verwachting zullen de officieren van justitie van het Landelijk Parket daar op 10 november hun requisitoir uitspreken. Dat gebeurt in de oudste rechtszaal van Nederland.