Clicky


Minder inzet Marine tegen piraterij meer noodzaak private beveiligers

Minder inzet Marine tegen piraterij meer noodzaak private beveiligers
24-10-2015 14:46 | Piraterij | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) is verrast door de mededeling van bevelhebber Middendorp dat de Marine minder zal gaan bijdragen aan de internationale antipiraterijmissies.

De KVNR is het eens met de bevelhebber dat minder inzet kan leiden tot het weer de kop opsteken van de piraterij. Van de twee internationale antipiraterijmissies is die van de NAVO feitelijk al gestopt, de EU Atalanta operatie functioneert nog wel.

De afgelopen jaren hebben laten zien dat de combinatie van en een stevige inzet van de Marines van veel landen èn het beveiligen van schepen met private beveiligers, zoals alle landen behalve Nederland inmiddels toestaan, zeer effectief is. Geen schip vaart onbeveiligd door het piratengebied.

Nu de inzet van de Marine afneemt, neemt de noodzaak van private beveiliging op schepen met de Nederlandse vlag alleen maar toe. De KVNR pleit al er veel langer voor dat schepen onder Nederlandse vlag private beveiligers mogen inzetten als het inzetten van een militair team niet kan. Uiteraard dient de Nederlandse overheid het geweldsmonopolie te behouden en kan dat realiseren door strenge voorwaarden op te leggen aan de private beveiligers, net zoals bijvoorbeeld België en Duitsland doen.

De KVNR dringt er, gezien de verminderde inzet van veel Marines, met klem op aan dat het kabinet haar brief met het standpunt over private beveiligers nu naar de Tweede Kamer stuurt. Dan kan het parlement op basis van een concreet voornemen het debat voeren. De brief was toegezegd voor begin oktober, verder uitstel is zeer ongewenst.