Clicky


'Minder WW-uitkeringen en lagere WW-premie'

'Minder WW-uitkeringen en lagere WW-premie'
23-10-2015 11:38 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM (ANP) - Omdat het aantal WW-uitkeringen aan het afnemen is, kan de premie voor sectoren waar het goed mee gaat weer omlaag. Uitkeringsinstantie UWV heeft berekend dat veel werkgevers volgend jaar een lagere zogeheten sectorpremie tegemoet kunnen zien.

Dat is het deel van de WW-premie dat gaat naar een sectorfonds. Gemiddeld daalt deze met 0,38 procentpunt naar 1,78 procent, het laagste niveau sinds 2010. De grootste premiedalingen vinden plaats in de aan de bouw gerelateerde branches.

Het aantal WW-uitkeringen neemt dit jaar naar verwachting met 24.000 af tot 417.000. In 2016 zet de daling door. UWV verwacht dat eind 2016 aan 388.000 mensen een WW-uitkering wordt verstrekt. Die afname is sterker dan begin dit jaar werd verwacht.

Werkgevers dragen ook nog een deel van de WW-premie af aan een algemeen fonds. Dat premiedeel wordt volgende maand door het kabinet vastgesteld.

Hoofd premiestelling bij het UWV, Jan-Maarten van Sonsbeek, nuanceert de berekening wel enigszins. Hij rekent erop dat het kabinet de totale WW-premie stabiel wil houden. Het premiedeel voor het algemeen fonds zal naar verwachting dus wel omhooggaan. Maar in de branches waar de sectorpremie het meest omlaaggaat, compenseert het omhooggaan van het algemeen deel de daling van de sectorpremie waarschijnlijk niet. In bijvoorbeeld de bouw kunnen werkgevers volgens Van Sonsbeek dus degelijk verlichting van hun WW-lasten verwachten.