Clicky


De Benelux-landen gaan duurzame mobiliteit in hun regio stimuleren

De Benelux-landen gaan duurzame mobiliteit in hun regio stimuleren
19-10-2015 18:53 | Klimaat | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - Onder Belgisch Voorzitterschap van de Benelux-Unie, bevestigden Annemie Turtelboom (Vlaams minister van Energie), Céline Fremault (Brusselse minister van Energie en Leefmilieu) een vertegenwoordiger van Carlo Di Antonio (Waals minister van Leefmilieu), de Nederlandse plv. ambassadeur namens Nederland en de Luxemburgse ambassadeur namens het Groothertogdom Luxemburg de instemming van hun regeringen met een Benelux-verklaring over alternatieve brandstoffen. Concreet gaan ze samenwerken rond de uitrol van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen.

Grensoverschrijdende Infrastructuur

Met deze verklaring geven de bevoegde ministers uit de Benelux het startschot om samen de aanleg van een permanent grensoverschrijdend netwerk van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen voor te bereiden in de Benelux-regio. Specifiek gaat het over het plaatsen in de landen van oplaadpunten voor elektrische voertuigen en tankpunten voor aardgas en waterstof om de olieafhankelijkheid van vervoersmiddelen zo gering mogelijk te maken en duurzame mobiliteit in de Benelux-landen te stimuleren.

Binnenkort zullen experten uit de drie landen in de Benelux-werkgroep 'Alternatief Vervoer' onderling kennis en goede praktijken over het bouwen van infrastructuur uitwisselen. Met bijzondere aandacht voor de grensoverschrijdende technische opportuniteiten en knelpunten, het goed op elkaar laten aansluiten en de gebruiksvriendelijkheid van de systemen voor de burgers en bedrijven.

Positieve impact op burgers en bedrijven

Op termijn zullen burgers in de Benelux zonder zorgen over technologie of beschikbaarheid van duurzame infrastructuur zich in de ganse regio vlot kunnen verplaatsen. Ook de logistieke sector (bedrijven, brandstofleveranciers,..) heeft baat bij zulk een slim netwerk voor alternatieve brandstoffen. De actieradius voor duurzaam vervoer wordt zo verruimd.

Een goed uitgebouwde infrastructuur zal bovendien ook een stimulans betekenen om te investeren in duurzaam transport.

Voorloper in de Europese Unie

Met dit politiek initiatief geven de Benelux-landen als eerste regio concrete invulling aan een wens van Europa (Europese Richtlijn Infrastructuur Alternatieve Brandstoffen) om duurzame infrastructuurnetwerken te creëren. De ervaring die tussen de drie landen wordt opgedaan kan nadien met de Europese Unie gedeeld worden, wat de voorloper functie van de Benelux binnen de EU onderstreept.

De Europese Commissie ondersteunt dit initiatief ten volle en meldt dat dit past in het kader van de strategie voor een Europese Energie-Unie die de Commissie eerder dit jaar lanceerde.