Clicky


Terugkeer vertrouwen stuwt truckmarkt

Terugkeer vertrouwen stuwt truckmarkt
19-10-2015 16:58 | Financieel | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - De terugkeer van volumegroei in het wegtransport heeft transporteurs in beweging gezet. Investeringen in trucks zijn in 2015 flink losgekomen. Het aantal registraties stijgt dit jaar naar verwachting tot 13.000. Dat is een stijging van ruim 30 procent waarmee het hoogste niveau sinds 2008 is bereikt.

Ook na correctie van de Euro VI-dip begin 2014 blijft naar verwachting nog een stijging van elf procent over. Volgend jaar doet de afzet slechts een kleine stap terug. Dit blijkt een analyse van ING Economisch Bureau ter gelegenheid van de BedrijfsautoRAI.

Truckafzet maakt ook na correctie een sprong

De Nederlandse truckmarkt ziet de afzet in 2015 naar verwachting met ruim 30 procent toenemen. Deze groei is voor tweederde te danken aan de inzinking na invoering van Euro VI-uitstootnorm begin 2014. Toch blijft ook na correctie nog een groei van elf procent over. Dit is toe te schrijven aan het aanhoudende volumeherstel op de wegtransportmarkt.

Ook speelt mee dat de Euro VI-truck beter presteert dan verwacht en dat dit door de aandacht voor efficiëntie snel de norm is geworden. Achterblijven met materieel is hierdoor voor professionele bedrijven geen optie.

Michiel Bremmers, ING Assetspecialist Trucks & Trailers: "Naar verwachting doet de afzet na inhaalinvesteringen volgend jaar een stapje terug (-5%), maar dat is gezien de groei van dit jaar beperkt."

Europese truckmarkt maakt over de hele linie come-back

Ook in de rest van Europa herstelt de afzet van trucks. Naast Nederland laat het Verenigd Koninkrijk een sterke stijging zien, doordat hier de afzet na invoering van de EURO VI-norm eveneens terugviel. Voor Roemenië en Polen geldt dit niet. In deze landen groeit het wagenpark ondermeer door uitbreiding bij Nederlandse dochterbedrijven.