Clicky


BITZER presenteert op Busworld zijn nieuwe SPEEDLITE-scrollcompressoren

BITZER presenteert op Busworld zijn nieuwe SPEEDLITE-scrollcompressoren
19-10-2015 13:34 | Busworld | auteur Redactie [FE]

KORTRIJK/SINDELFINGEN - Tachtig jaar ervaring en innovatie: BITZER, de wereldwijd grootste, onafhankelijke fabrikant van koudemiddelcompressoren presenteert van 16 t/m 21 oktober op Busworld (hal 1, stand 110) zijn nieuwe SPEEDLITE-scrollcompressoren voor mobiele toepassingen.

Dé innovator van de koel- en airconditioningsector heeft meteen twee nieuwe series scrollcompressoren meegebracht. Het bijzondere: de ELV21 en de ELV51 zijn aanzienlijk compacter en lichter, hebben echter hetzelfde of zelfs meer vermogen dan hun voorgaande modellen. Tegelijkertijd bieden ze een uitstekende efficiëntie en flexibiliteit. Dat wordt mogelijk gemaakt door de moderne aluminium constructie en de optimale combinatie van scrollspiraal, elektromotor en frequentieomvormer. Alle drie componenten zijn nu samen in een compact systeem geïntegreerd.

Compacte krachtpatsers

Net zo krachtig als hun voorgangers, maar veel stiller, trillingsarmer en compacter – dat is de passende omschrijving van de nieuwe scrollcompressoren. De ELV21 is acht kilo lichter en 17 centimeter korter dan de ECH209Y. De ELV51 blinkt uit door een laag totaalgewicht van slechts 20 kilo en is tien centimeter korter dan de EL7-serie. Daarmee zijn volledig nieuwe toepassingsmogelijkheden mogelijk. De ELV21 kan bijvoorbeeld in compacte airconditioningsystemen in bouw- en landbouwmachines en in campers worden toegepast.

Met zijn geringe bouwhoogte is de ELV21 bij uitstek geschikt voor de inbouw in installaties op het dak of aan de voorzijde. Ondanks hun compacte constructie zijn de SPEEDLITE-compressoren zeer krachtig: de ELV21 is meteen leverbaar in twee debietvolumes, met koelvermogens van 0,9 kW tot 3,5 kW (ELV2109) respectievelijk 0,9 tot 5,5 kW (ELV2113). De grotere ELV51 realiseert een koelvermogen tussen 7,5 kW en 27 kW.

Innovatie op de groeimarkt

Elektrisch aangedreven scrollcompressoren met een frequentieomvormer maken een geheel nieuw systeemontwerp met compact design, geringe hoeveelheid koudemiddel en een verbeterde systeemefficiëntie mogelijk", aldus Rainer Große-Kracht, Chief Technology Office van BITZER.

"Gezien de trend tot elektrificatie en het gebruik van hybridesystemen bij de aandrijvingstechniek bij bussen biedt deze markt een enorm potentieel. Met de SPEEDLITE-compressoren is BITZER hier een van de meest innovatieve aanbieders en bevinden wij ons in een uitstekende uitgangspositie. Dit type scrolltechnologie zal wat ons betreft een aanzienlijk marktaandeel gaan veroveren voor de mobiele, elektrische airconditioningtoepassing."

Flexibel in gebruik

Met de geïntegreerde frequentieomvormer in de ELV21 en in de ELV51 is een traploze vermogensregeling mogelijk in een groot toerentalbereik van 2000 tpm tot 9000 tpm.

"Daarmee kan het vermogen optimaal worden aangepast aan elke willekeurige behoefte van het systeem", aldus Große-Kracht. "En de kers op de taart: de SPEEDLITE-compressoren zijn wat betreft koudemiddelen niet gebonden aan R134a."

Op aanvraag levert BITZER de scrollcompressoren ook voor de koudemiddelen R407C, R404A, R410A en R290. Bovendien zijn beide compressorseries dankzij hun modulaire ontwerp, de flexibele Rotalock- en soldeeraansluitingen en meerdere bevestigingspunten ontwikkeld voor uiteenlopende toepassingen, waaronder het gebruik voor warmtepompen tot een verdampingstemperatuur van min 18 graden Celsius. De SPEEDLITE-scrollcompressoren zijn in meerdere spanningsvarianten leverbaar, uitgerust met een EC-motor en zodoende voorbereid voor de meest uiteenlopende toepassingsgebieden.

Geteste prestaties

Intensieve tests zorgen ervoor dat beide SPEEDLITE-compressoren altijd de bekende BITZER-kwaliteit leveren. In levensduurtests van vele duizenden uren hebben specialisten van de traditierijke onderneming de scrollcompressoren uitvoerig getest onder de meest veeleisende gebruiksomstandigheden. Pas wanneer de aansluitende praktijktests zijn doorstaan, gaan de beide nieuwe scrollcompressoren voor mobiele toepassingen in serieproductie. De ELV21 is vanaf het voorjaar 2016 en de ELV51 vanaf de herfst 2016 leverbaar.