Clicky


Britse vakbond waarschuwt: moreel chauffeurs bij Calais op dieptepunt

Britse vakbond waarschuwt: moreel chauffeurs bij Calais op dieptepunt
17-10-2015 10:14 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

CALAIS/LONDEN - Al meer dan een jaar worden vrachtwagenchauffeurs bij Calais dagelijks op de proef gesteld om zich een weg te banen door de vluchtelingen chaos. Volgens Sean Beatson van de United Road Transport Union en zelf vrachtwagenchauffeur, heeft het moreel van de vrachtwagenchauffeurs het dieptepunt bereikt.

Vakbondsleden geven aan dat zij angstig zijn en bezorgd zijn om alle sterfgevallen van migranten. Hun bezorgdheid wordt vooral veroorzaakt door de toenemende gevaarlijke pogingen die vluchtelingen doen om aan boord van hun vrachtwagens te komen.

"Het is niet prettig om in een cabine te zitten en van alle kanten belaagd te worden of overal mensen te zien rennen die proberen in de trein of op de trein te komen met een minimale ruimte tussen de 25.000 volts bovenleiding", vertelde hij aan de Dover Express die deze bevroevingen beschrijft als 'migranten terreur'.

Naast de emtionele trauma's worden vrachtwagenchauffeurs ook nog eens geconfronteerd met een hoge boete voor elke migrant die aan boord van hun voertuig Groot-Brittannië binnenkomt.

"En hoe denkt u dat chauffeurs zich voelen wanneer zij iemand doodgereden hebben? Hoe denk je dat het voelt om eerst iemand recht in de ogen te kijken en hem vervolgens onder je vrachtwagen te krijgen? Ik heb geen idee en ik wil het ook niet weten ook!"

"Geloof me, ik heb mannen bijgestaan, groter dan ik, die zaten te huilen als baby's op eenvoudige disciplinaire hoorzittingen. Laat staan wanneer je in de wetenschap verkeert dat je iemands vader, moeder, zoon of dochter hebt doodgereden."

"Al deze gebeurtenissen kunnen invloed op de rest van hun leven hebben. Sommigen zijn niet in staat om weer te gaan rijden waardoor hun carrière ten einde is en daarnaast de spanningen die het meebrengt in hun relaties en het leven thuis."

Tientallen migranten zijn er al gedood in Calais, de laatste donderdagavond tijdens een poging een goederentrein te bespringen.

Er is weinig veranderd sinds Theresa May, Britse minister van Binnenlandse Zaken, beloofde om de situatie te verlichten door het sturen van een duur nieuw hekwerk naar de haven van Calais. Daarnaast hebben de Fransen extra grenspersoneel ingezet en nieuwe verlichting geplaatst maar het mag niet baten. Het aantal vluchtelingen is inmiddels gestegen tot 6.000 in Calais. Herhaaldelijk is het hekwerk al vernield door groepen vluchtelingen.

Twee weken geleden werd de Eurotunnel nog bestormd door honderden migranten tegelijk.

Ook Nederlandse vrachtwagenchauffeurs geven aan het goed beu te zijn. Met name de lange wachttijden bij de tunnel eisen hun tol. Zo zegt een chauffeur op Twitter: "Het probleem is dat als je daar staat, je als nacht chauffeur nog niet moe bent, tenminste ik niet. Je slaapt overdag maar tegen de tijd dat je aan de overkant aankomt ga je gebroken de ochtendspits in."

Een andere chauffeur meldt: "Dit is absoluut niet leuk meer! Dan maar via Hoek van Holland. Krijg je in iedere geval je rusturen!"