Clicky


Staking stadsvervoer Utrecht mag van rechter

Staking stadsvervoer Utrecht mag van rechter
14-10-2015 16:55 | Stakingen | auteur Redactie [FE]

UTRECHT (ANP) - De stakingsactie in het stadsvervoer in Amsterdam en Utrecht donderdagochtend gaat definitief door. Een poging van de Utrechtse stadsvervoerder Qbuzz om de door vakbond FNV georganiseerde actie in de Domstad te laten verbieden, strandde woensdagmiddag bij de voorzieningenrechter.

De Amsterdamse stadsvervoerder GVB maakte de gang naar de rechter niet. Na het inwinnen van juridisch advies was GVB zelf al tot de conclusie gekomen dat het recht op collectief actievoeren ook in dit geval van toepassing is.

Dat betekent dat reizigers in beide steden in de ochtendspits verstoken blijven van openbaar vervoer. Het is de bedoeling dat bussen, trams en metro's vanaf het begin van de dienstregeling rond 05.00 tot 08.30 uur binnenblijven. Daarna zal het naar verwachting nog even duren voordat het stadsvervoer weer volgens schema rijdt. Directeur Michel van den Munckhof van Qbuzz denkt dat dat in Utrecht vanaf 11.00 of 12.00 uur zal zijn.

De actie is een protest tegen de loonafspraak die het kabinet heeft gemaakt met drie kleinere vakcentrales voor overheidspersoneel. FNV verzet zich als grootste vakbond tegen de afspraken voor de salarisverhoging voor 600.000 ambtenaren en leraren.

Een deel van de loonsverhoging wordt betaald uit de pot van pensioenfonds ABP. Die "sigaar uit eigen doos'' raakt volgens FNV de pensioenen van 2,8 miljoen deelnemers van het ambtenarenfonds.