Clicky


Advocaten: MH17 had daar niet moeten vliegen

Advocaten: MH17 had daar niet moeten vliegen
13-10-2015 20:04 | Ongevallen | auteur Redactie [FE]

GILZE-RIJEN (ANP) - Malaysia Airlines had moeten weten dat het niet veilig was om boven Oost-Oekraïne te vliegen. In een communiqué aan luchtvaartmaatschappijen hadden de Russische autoriteiten gewaarschuwd dat er in het oosten van Oekraïne gevochten werd en dat vliegen in die regio niet veilig was. Dat is wat Peter Langstraat betreft een van de belangrijkste punten uit het eindrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de toedracht van de ramp met vlucht MH17. Langstraat spreekt namens een team van zes advocaten dat de belangen van bijna 160 MH17-nabestaanden vertegenwoordigt.

"Malaysia Airlines had veel hoger, of beter nog: helemaal niet moeten vliegen boven dit gebied'', zegt Langstraat. "En Oekraïne had het luchtruim moeten sluiten. Daar was Tjibbe Joustra heel duidelijk over.''

Joustra, voorzitter van de OVV, presenteerde dinsdag de resultaten van het onderzoeksrapport, eerst aan de nabestaanden en vervolgens aan de pers. Dat hij hierbij zo stellig was over de verantwoordelijkheid van Oekraïne, ziet Langstraat als een mogelijk aanknopingspunt voor de toekomst. Joustra zei dat er voldoende aanleiding was om het luchtruim boven het onrustige oosten van Oekraïne uit voorzorg te sluiten. "Maar Oekraïne heeft dit niet gedaan'', concludeerde hij.

Schadeclaims

"Internationaal is het geregeld dat de verantwoordelijke luchtvaartmaatschappij, in dit geval Malaysia Airlines, sowieso tot 130.000 euro aansprakelijk is per slachtoffer. Alleen als Malaysia Airlines kan bewijzen dat er geen sprake van schuld is, moeten ze niet meer dan dit bedrag per slachtoffer betalen, ook als de schade hoger is." De rest van de schade kan dan eventueel verhaald worden op andere partijen, waaronder Oekraïne.

Toch denkt Langstraat dat het zo ver niet zal komen. "Malaysia Airlines moet dan bewijzen dat ze er alles aan gedaan hebben om de vlucht veilig te laten verlopen. Ik kan me niet voorstellen dat ze dat lukt. Zeker niet nu duidelijk is dat de Russen gewaarschuwd hadden voor de veiligheidssituatie in het oosten van Oekraïne."

Zodra duidelijk is wie achter de aanslag zit, zullen Langstraat en zijn collega’s ook daar schadeclaims neerleggen.