Clicky


 


Bierbrouwers AB InBev en SABMiller akkoord over fusie

Bierbrouwers AB InBev en SABMiller akkoord over fusie
13-10-2015 09:23 | Financieel | auteur Redactie [FE]

LONDEN (ANP) - De twee grootste bierbrouwers ter wereld, Anheuser-Busch InBev en SABMiller, hebben overeenstemming bereikt over een fusie. Dat maakten de twee ondernemingen dinsdag bekend.

AB InBev is bereid 44 pond per aandeel te betalen voor het Brits-Zuid-Afrikaanse moederbedrijf van Grolsch. Dat bedrag wordt in principe voldaan in contanten, maar sommige grootaandeelhouders kunnen kiezen voor aandelen AB InBev. Daarmee wordt SABMiller in totaal gewaardeerd op omgerekend ruim 95 miljard euro.

De Belgisch-Braziliaanse brouwer van onder meer Stella Artois, Leffe en Hoegaarden heeft tot 28 oktober de tijd om een formeel bod uit te brengen. Als de overname toch nog afketst, bijvoorbeeld omdat toezichthouders niet akkoord gaan, betaalt het bedrijf een afkoopsom van 3 miljard dollar aan SABMiller.

Een bod van 42,15 pond per aandeel dat AB InBev eerder deze maand uitbracht, vond SABMiller nog veel te laag. Ook twee eerdere informele biedingen werden van tafel geveegd. De druk op SABMiller om toe te happen was echter hoog, omdat onder meer grootaandeelhouder Altria een overname wel zag zitten.

Om de touwtjes zelf in handen te houden, probeerde SABMiller vorig jaar Heineken te verleiden tot een fusie. De oprichtersfamilie van de Nederlandse brouwer bleek daar echter niet voor te porren.

AB InBev en SABMiller zijn samen goed voor een jaaromzet van omgerekend bijna 57 miljard euro. Heineken, dat op de mondiale biermarkt nu nog de derde plek inneemt achter de twee fusiepartners, kwam vorig jaar tot een omzet van ruim 21 miljard euro.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions