Clicky

 
Transport Online - Staking in stadsvervoer Amsterdam en Utrecht

Staking in stadsvervoer Amsterdam en Utrecht

Staking in stadsvervoer Amsterdam en Utrecht
12-10-2015 18:32 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsvervoer in Amsterdam en Utrecht gaat donderdagochtend plat. Vanaf het begin van de dienstregeling rond 05.00 uur tot 08.30 uur rijden er in beide steden geen bussen, trams en metro’s. Dat maakte vakbond FNV maandag bekend.

De actie is een protest tegen de loonafspraak die het kabinet heeft gemaakt met drie kleinere bonden voor overheidspersoneel. "Deze werknemers zijn woedend. Door de loondeal voor overheidspersoneel wordt 15 procent van hun pensioenopbouw afgehaald. Je kunt op je vingers natellen dat dit gevolgen heeft voor de toekomst", zegt FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin.

Het loonakkoord werd in juli gesloten. FNV, de grootste vakbond, stemde er niet mee. Een deel van de afgesproken loonsverhoging voor 600.000 ambtenaren wordt betaald uit de pot van pensioenfonds ABP. Volgens FNV raakt dat de pensioenen van 2,8 miljoen deelnemers van het ambtenarenfonds.

FNV verloor onlangs een kort geding dat het had aangespannen tegen de Staat en de drie betrokken vakcentrales om de loondeal ongeldig te laten verklaren. De vakbond ging in hoger beroep. Dat dient donderdag bij het gerechtshof in Den Haag.

De Amsterdamse stadsvervoerder GVB laat weten dat de veerponten over het IJ wel gewoon varen. Het bedrijf zegt dat het in dit geval het recht op collectieve actie van de vakbonden heeft te respecteren. Tot die conclusie is GVB gekomen na het inwinnen van juridisch advies.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,983
Diesel1,614

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions