Haven van Gent ziet overslag nog steeds toenemen

Haven van Gent ziet overslag nog steeds toenemen
12-10-2015 16:47 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

GENT - Voor de eerste negen maanden zit de goederenoverslag van de Gentse haven op hetzelfde peil als in 2014 en 2013. Dit is te danken aan de blijvende gestage toename van de overslag via zeevaart. De behandeling van stukgoed – vooral staalproducten – kent ook nu een record, stelt het Havenbedrijf Gent vast.

Voor de eerste negen maanden komt het totale goederenverkeer (zeevaart en binnenvaart) op 35,4 miljoen ton. Met amper 0,7% minder overslag in vergelijking met de eerste negen maanden vorig jaar, zit Gent hiermee zowat op hetzelfde niveau als in de afgelopen twee jaar.

Het Havenbedrijf Gent merkt op dat de goederenoverslag hiermee op een gemiddeld niveau zit. Ook nu blijft de overslag via zeevaart nog toenemen, een trend die voor de periode van telkens de eerste negen maanden al drie jaar lang aan houdt.

Weer record voor behandeling van stukgoed

De Gentse haven ziet de overslag van stukgoed al geruime tijd toenemen. De haven behandelde nog nooit zoveel stukgoed (via zeevaart) in de eerste negen maanden van het jaar als tijdens de voorbije vijf jaar. Met een nieuw record van 2,8 miljoen ton stukgoed zorgt dit voor heel wat tewerkstelling in deze arbeidsintensieve havenactiviteit. Het betreft onder meer plaatstaal, plaatijzer en staven.

Derde kwartaal

De Gentse haven registreerde in het derde kwartaal van 2015 een totale goederenoverslag van 11,3 miljoen ton. Dit is 2,5% lager in vergelijking met het derde kwartaal van 2014 omdat de overslag via binnenvaart daalt. De overslag via zeevaart blijft wel toenemen.

Die goederenoverslag via zeevaart kent met een totaal van 6,3 miljoen ton een stijging van 2,5%. De binnenvaart klokt net boven de 5 miljoen ton goederenoverslag af, een daling echter met 8,2%.

In het derde kwartaal vertoonde de goederenoverslag via zeevaart een stijging bij de producten van de metaalindustrie, landbouwproducten en de chemische producten. Een daling werd opgetekend onder meer bij de ertsen en metaalresiduen en meststoffen. Voor de binnenvaart was er beduidend meer overslag van onder meer producten van de metaalindustrie. De overslag via binnenvaart van landbouwproducten, petroleumproducten, ruwe mineralen en bouwmaterialen, meststoffen en chemische producten kende een daling.Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,788
Diesel1,472

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden