Transport Online - Wie kent deze vrachtwagen nog? [deel 12 - 1]

Wie kent deze vrachtwagen nog? [deel 12 1]

Wie kent deze vrachtwagen nog? [deel 12 - 1]
12-04-2013 10:33 | Transport | auteur de redactie
Mack Trucks spreekt tot de verbeelding. De historie van Mack gaat terug naar 1890, maar in Nederland heeft het merk trouwe aanhangers sinds de jaren '50. Floor's Handel en Industrie in Hilversum was vanaf 1955 importeur voor de Benelux. De trucks werden compleet geïmporteerd of in delen aangevoerd en in Nederland geassembleerd.

In 1964 nam Mack de het Franse merk Bernard over om daar zelf vrachtwagens te gaan assembleren. Floor ging verder zijn eigen weg en ontwikkelde de FTF trucks, die zeker in het begin zwaar leunden op Amerikaanse techniek.


In latere jaren werden de Mack trucks geïmporteerd door Zwaans uit Alphen a/d Rijn. De Mack B-serie, die vanaf 1953 werd geproduceerd, vond, in kleine aantallen, ook zijn weg naar Nederland. Mack Trucks werden vooral ingezet voor zwaar transport en vervoer van stenen.


In 1962 kwam het F-model op de weg. Een moderne frontstuur truck. Een laag gewicht en een hoog vermogen. Bovendien hadden trekkers in de Amerikaanse standaarduitvoering een 6 x 4 tandemstel met een uitstekende tractie. Ideaal voor vervoer in de bouw. De R-serie, die vanaf 1966 werd geproduceerd had een korte neus en was uitstekend geschikt voor een betonmixer.In totaal zijn ongeveer 1.600 Mack trucks in allerlei uitvoeringen op Nederlands kenteken gezet.
Daarvan zijn er minder dan 100 bewaard gebleven.

Wie kan iets vertellen over Mack, de techniek, het rijden. Stuur uw verhaal, eventueel voorzien van rechtenvrije foto's, naar addekoning@transport-online.nl en volgende week komen de reacties.

Auteur: Ad de Koning | Foto's met dank aan Piet Pietjouw en OudeDaf.nl

Meer afleveringen uit de serie 'kent u deze vrachtwagen nog?' vindt u hier

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,868
Diesel1,501

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen