Clicky

 Eerste composiet sluisdeuren geplaatst in Wilhelminakanaal Tilburg

Eerste composiet sluisdeuren geplaatst in Wilhelminakanaal Tilburg
12-10-2015 11:07 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

TILBURG - In de nieuwe sluis III van het Wilhelminakanaal in Tilburg zijn zaterdag 10 oktober de eerste sluisdeuren geplaatst. Bijzonder aan deze sluisdeuren is dat zij van composiet zijn gemaakt, een licht en duurzaam materiaal. Medio januari 2016 worden de twee andere sluisdeuren gezet: dit zijn de grootste composiet sluisdeuren ter wereld.

De eerste composiet sluisdeuren worden geplaatst in het Wilhelminakanaal in Tilburg. De sluisdeuren gaan twee- tot driemaal langer mee dan conventionele sluisdeuren.

Composiet is een vezelsterke kunststof die duurzaam, licht en onderhoudsarm is. Het gebruik van composiet sluisdeuren is een gezamenlijke keuze van de provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat en is opgedragen aan de aannemer van sluis III: Combinatie Heijmans/Boskalis. De sluisdeuren van composiet hebben bijna hetzelfde gewicht als water. Dat zorgt voor minimale wrijving voor de scharnieren en dat leidt weer tot minder slijtage. De sluisdeuren gaan twee- tot driemaal langer mee dan conventionele sluisdeuren. De sluisdeuren die nu geplaatst zijn hebben een hoogte van 5m en zijn 6,2m breed.

’s Werelds grootste composiet sluisdeuren

Medio januari 2016 worden de sluisdeuren aan de andere kant van Sluis III geplaatst. Met hun afmetingen van 6,20 meter (breed) en 12,5 meter (hoog) zijn dat ’s werelds grootste composiet sluisdeuren. De afmetingen van de sluisdeuren en het feit dat zij een verschil in waterstand van maximaal 7,90 meter kunnen keren, maken het project uniek voor Nederland en de rest van de wereld. De sluisdeuren zijn ontwikkeld in samenwerking met het Nederlandse bedrijf FiberCore Europe. Constructiebedrijf Hillebrand zorgt voor de montage van de deuren.

Project verbreding Wilhelminakanaal

Het Wilhelminakanaal bij Tilburg wordt breder en dieper gemaakt. Ook worden de huidige sluizen II en III vervangen door één nieuwe sluis, worden nieuwe damwanden aangebracht en natuurvriendelijke oevers aangelegd. Verder komt er een zwaaikom waar schepen kunnen keren. Rijkswaterstaat werkt zo samen met gemeente Tilburg en provincie Noord-Brabant aan een beter bevaarbaar Wilhelminakanaal.

Een breder en dieper kanaal leidt tot een duurzamer en beter bereikbaar Brabant over water. Na de verbreding kunnen grotere schepen (klasse IV-schepen) sneller door het Wilhelminakanaal in Tilburg varen. Dit betekent minder vrachtverkeer op de weg, minder files en minder uitstoot van CO2 en fijnstof. De verruiming van het kanaal schept ook kansen voor de Brabantse economie. Veel bedrijven maken voor de aan- en afvoer van goederen steeds vaker gebruik van de Brabantse kanalen. 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,156
Diesel1,981

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats