Clicky


Aanhoudingen na bestorming noodopvang Woerden

Aanhoudingen na bestorming noodopvang Woerden
10-10-2015 09:59 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

WOERDEN (ANP) - Bij een noodopvang voor vluchtelingen in Woerden zijn vrijdagavond tien mensen opgepakt nadat ze het gebouw hadden bestormd. Zo'n twintig mensen met bivakmutsen kwamen naar sportcentrum Snellerpoort, waar sinds woensdag 150 vluchtelingen worden opgevangen. Ze gooiden vuurwerkbommen en eieren en duwden hekken omver, aldus burgemeester Victor Molkenboer van Woerden.

"Het is een zieke groep. Je kunt voor of tegen zijn, maar dit soort acties doe je nie", zei Molkenboer voor de lokale televisie. De burgemeester liet weten dat de vluchtelingen erg zijn geschrokken van de knallen en emotioneel reageerden. "De meesten komen uit een oorlogsgebied. De knallen geven een traumatische ervaring"

Volgens het lokale nieuwsplatform zijn de belagers tussen de 20 en 40 jaar en mogelijk lid van de harde kern van FC Utrecht.

In de ochtend bevestigde een politiewoordvoerster dat belagers tevergeefs hebben geprobeerd het sportcentrum binnen te komen. Volgens haar hebben burgers geholpen met de aanhoudingen. Of dat betekent dat er onvoldoende politie op de been was, is onduidelijk. De politie was in de nacht en ochtend niet bereikbaar voor verder commentaar.

De gemeente Woerden heeft extra veiligheidsmaatregelen rondom de sporthal genomen. Zo is er nu permanent politietoezicht en wordt de ingang extra beveiligd met camera's. De vluchtelingen komen overwegend uit Syrië en Eritrea, aldus een gemeentewoordvoerster zaterdagochtend. Volgens haar is de tijdelijke noodopvang woensdag ingegaan voor 72 uur en is die vrijdag verlengd met opnieuw 72 uur.

Zaterdagochtend waren er geen agenten te zien rond het sportcomplex. Wel zijn er wat particuliere beveiligers en mensen van de dienst handhaving. De ingang van de sportzaal is afgeschermd, niemand mag naar binnen en verder hangen er politielinten. Ook is er een mobiele camera-opstelling geplaatst.

Wie naar de naastgelegen voetbalclub wil, mag het complex nog wel in over een bruggetje.