Clicky


Geen olie op Zeeuwse stranden van vrachtschip Flinterstar

Geen olie op Zeeuwse stranden van vrachtschip Flinterstar
09-10-2015 11:04 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

MIDDELBURG - Rijkswaterstaat schouwt daar waar nodig de Zeeuwse stranden op aangespoelde olie(resten) van het gezonken vrachtschip Flinterstar. Tot op heden zijn er geen olieresten aangespoeld. Het aanspoelen van kleine olieresten blijft weliswaar mogelijk. Wel is er in de loop van de dag een dode, besmeurde zeemeeuw aangespoeld en zijn er ruim 100 besmeurde vogels waargenomen. Rijkswaterstaat blijft de kust de komende dagen schouwen en monitoren.

Luchtinspectie en modelvoorspellingen

Rijkswaterstaat stelt op basis van inspectievluchten en modelvoorspellingen (waterstroming en windverwachting) een verwachting op of er olie zal aanspoelen aan de Nederlandse kust. Rijkswaterstaat werkt hierbij nauw samen met de Vlaamse autoriteiten. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft woensdagavond telefonisch contact gehad met de Belgische staatssecretaris Bart Tommelein. Beide bewindslieden hebben afgesproken nauw met elkaar in contact te blijven om de gevolgen van de aanvaring zoveel mogelijk te beperken. 

Bij de laatste inspectievlucht vanmiddag boven zee waren er geen olievlekken meer zichtbaar. De verwachting is dat er geen olieresten de Zeeuwse kust bereiken. Rijkswaterstaat blijft de kust de komende dagen wel schouwen en monitoren.

Besmeurde vogels

Dode vogels worden direct geruimd door de diverse aanwezige instanties. Deze vogels worden voor onderzoek aangeboden aan een laboratorium. Levende, besmeurde vogels worden door medewerkers van de dierenambulance zo mogelijk gevangen en afgevoerd naar vogelopvangcentra.

Bestrijding olie bij de bron

De olieuitstroom uit de Flinterstar is op dit moment nihil. Mogelijk latere uitstroom wordt ter plekke geruimd. De Vlaamse autoriteiten hebben hiervoor twee schepen, de Hebocat7 en de Interballast1, ter beschikking. Beide schepen krijgen hierbij ondersteuning van de Arca, het oliebestrijdingsvaartuig van Rijkswaterstaat.

Achtergrond

Dinsdagmorgen 6 oktober om 04.00 uur vond een aanvaring plaats in Belgische wateren tussen de gastanker Al Oraiq en het Nederlandse cargoschip Flinterstar. De Flinterstar is na de aanvaring vrijwel geheel gezonken, alleen het voorste deel steekt nog boven water en wordt door de berger drijvende gehouden. Het schip ligt op een zandbank langs de vaargeul en is stabiel. 

Door de aanvaring zijn twee soorten olie vrijgekomen: zware stookolie, en lichte olie, beiden afkomstig uit de machinekamer.