Clicky


Smit pompt olie uit gezonken Flinterstar

Smit pompt olie uit gezonken Flinterstar
09-10-2015 00:12 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

PAPENDRECHT (ANP) - Bergingsbedrijf Smit gaat de olie wegpompen uit het vrachtschip Flinterstar dat dinsdag voor de kust van België is gezonken. Smit en branchegenoot Multraship uit Terneuzen hebben donderdagavond een contract met rederij Flinter getekend.

Volgens een woordvoerder van Smit zijn zijn collega's donderdagavond uitgevaren naar de plek vlakbij Zeebrugge waar de Flinterstar is gezonken. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt mogelijk donderdagavond al een eerste inspectie van het schip uitgevoerd. Vrijdag wordt begonnen met het wegpompen van de olie.

Het vrachtschip had op het moment van de aanvaring 125 ton dieselolie en 427 ton zware olie aan boord. Onbekend is hoeveel daarvan al in de Noordzee is gelekt. De Flinterstar lekt door de deining nog steeds olie. Die wordt meteen opgevangen door bestrijdingsvaartuigen, waaronder de Nederlandse Arca.

Tientallen medewerkers van Rijkswaterstaat hebben na inspectie vooralsnog geen olie aangetroffen op de Zeeuwse stranden. Wel is een dode zeemeeuw met sporen van olie op het strand aangetroffen. Daarnaast zijn circa honderd besmeurde vogels gesignaleerd.

Gouverneur Carl Decaluwé van de Belgische provincie West-Vlaanderen maakt zich zorgen over het scheepswrak. "Het schip zakt weg en de kans groeit dat het breekt of slagzij maakt'', zei de gouverneur donderdagmiddag. Volgens directeur Bart Otto van rederij Flinter kan daar geen sprake van zijn: het schip ligt nog "exact zo stabiel'' op zijn plek als de afgelopen dagen. De Belgische kustwacht houdt het schip met een camera in de gaten.

Volgens Otto is het schip "total loss''. Over de berging van het scheepswrak is nog niets afgesproken. Volgens de Belgische wet is het aan de Belgische overheid hierin het voortouw te nemen, aldus Otto.