Transport Online - Doorzoekingen in internationaal onderzoek naar fraude met jaarrekeningen

Doorzoekingen in internationaal onderzoek naar fraude met jaarrekeningen

Doorzoekingen in internationaal onderzoek naar fraude met jaarrekeningen
08-10-2015 12:56 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - De FIOD heeft in een internationaal onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket gezocht op vijf locaties in Nederland, in Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en België. Het onderzoek richt zich op een 62-jarige verdachte, die wordt verdacht van valsheid in geschrift, het openbaar maken van onware jaarrekeningen, faillissementsfraude, belastingfraude en witwassen. Het gaat om tientallen miljoenen

De 62-jarige verdachte ontwikkelde via een structuur van meerdere (offshore) vennootschappen luxe vakantievilla’s in onder andere Spanje, Antigua, Vietnam en Panama. Deze projecten werden gefinancierd door banken en ‘informal lenders’, dat wil zeggen kennissen en vrienden van de verdachte. Ze leenden het geld tegen forse rentes, oplopend tot 20 procent.

Het vermoeden is dat de verdachte in jaarrekeningen van de vennootschappen in 2005 en 2006 de werkelijkheid rooskleuriger voorstelde dan dat die was. Schulden zouden zo zijn verdoezeld en investeerders werden op het verkeerde been gezet. Toen de accountant kritische vragen ging stellen, heeft de verdachte hem vermoedelijk door middel van valse stukken verkeerd geïnformeerd.

De verdachte heeft vermoedelijk ook miljoenen aan inkomstenbelasting ontdoken, door te doen of hij in 2007 niet in Nederland woonachtig was. Ook heeft hij in 2009 winstgevende vennootschappen uit de groep van vennootschappen ter waarde van circa 70 miljoen euro aan hemzelf gelieerde vennootschappen verkocht, zonder betaling. De overige verlies leidende vennootschappen bleven achter, wat leidde tot een faillissement van de achtergebleven vennootschapsstructuur in 2009. Het OM ziet dat als vermoedelijke faillissementsfraude. Schuldeisers bleven met lege handen achter

De FIOD doorzocht een woning in Amsterdam, een woning en een kantoor in Capelle en twee kantoren in Bilthoven. In Luxemburg werd administratie in beslag genomen bij een trustkantoor. De autoriteiten in België en het Verenigd Koninkrijk doorzochten twee woningen van de 62-jarige verdachte, meldt het Openbaar Ministerie.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,637
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions