Transport Online - 'Nog onbekend hoeveel olie uit Flinterstar in zee is gelekt'

'Nog onbekend hoeveel olie uit Flinterstar in zee is gelekt'

'Nog onbekend hoeveel olie uit Flinterstar in zee is gelekt'
06-10-2015 22:17 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

ZEEBRUGGE/BARENDRECHT (ANP) - Er wordt met man en macht gewerkt om te voorkomen dat olie uit het gezonken vrachtschip Flinterstar leidt tot een milieuramp. Op de Noordzee drijven twee olievlekken die dreigen het natuurgebied Het Zwin op de grens tussen Nederland en België te bereiken. Voor Het Zwin wordt in de nacht van dinsdag op woensdag een zanddam aangelegd om de olie tegen te houden, als die de kust bereikt.

Rijkswaterstaat voert woensdagochtend vanaf 07.00 uur een inspectievlucht uit boven de Noordzee om in kaart te brengen hoe de gelekte olie zich verspreid. Op basis van die informatie en modellen die rekening houden met windrichting en zeestroming, wordt een behandelplan opgesteld, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat dinsdagavond. Die liet tevens weten dat het oliebestrijdingsvaartuig Arca van Rijkswaterstaat inmiddels in de Vlaamse haven Zeebrugge is gearriveerd om de Belgen te helpen bij het opruimen van de olie.

Volgens directeur Bart Otto van rederij Flinter is nog niet bekend hoeveel olie uit de Flinterstar in de Noordzee is gelekt. De Flinterstar had 125 ton dieselolie en 427 ton zware olie aan boord, verdeeld over zeker zes verschillende tanks. Duidelijk is dat zeker een tank gescheurd is, maar Otto heeft "goede hoop'' dat enkele tanks heel zijn gebleven. Het gezonken schip ligt stabiel voor de kust van België.

Woensdagochtend buigt de rederij zich in samenspraak met de verzekering over een bergingsplan. Het schip heeft een gat in de achtersteven, waardoor de machinekamer en een deel van de ruimen water maken.

De aanvaring met een gastanker was dinsdag in de vroege ochtend. Twaalf opvarenden zijn uit het water gered, sommigen moesten naar het ziekenhuis. De Flinterstar vervoerde geen gevaarlijke lading. De gastanker Al Oraiq, varend onder de vlag van de Marshalleilanden, raakte wel beschadigd, maar lekt geen gas of olie. De tanker is naar Zeebrugge gesleept.

Otto laat zich nog niet uit over de schuldvraag. "Laten we het erop houden dat we vandaag erg veel geluk hebben gehad. De tanker was immers driemaal zo groot als de Flinterstar.''Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,661
Diesel1,322

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions