Clicky


Olievlekken van gezonken Flinterstar drijven richting Nederlandse kust

Olievlekken van gezonken Flinterstar drijven richting Nederlandse kust
06-10-2015 14:02 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

MIDDELBURG/ZEEBRUGGE (ANP/BELGA) - Twee olievlekken uit het gezonken vrachtschip Flinterstar drijven naar Nederlandse wateren. Volgens de West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé komen twee plassen olie van elk 3 kilometer lengte dinsdagavond rond 20.00 uur in het Nederlandse deel van de Noordzee terecht.

Het natuurgebied 't Zwin en de Vlaamse en Nederlandse kust zouden volgens de gouverneur geen gevaar lopen voor aangespoelde olie.

De Belgische Civiele Bescherming treft voorbereidingen om de smurrie op zee op te ruimen. De geringe zeegang zou gunstig zijn voor de opruimactie. Nederland heeft een afgevaardigde gestuurd naar het coördinatiecentrum in Oostende.

Zandbank

De Flinterstar ligt op het ogenblik op de zandbank De Wandelaar voor de kust van Blankenberge. Door het laagtij is het schip van de Nederlandse rederij Flinter gedeeltelijk boven water gekomen. Er bestaat volgens de Belgische autoriteiten een kleine kans dat het schip in tweeën breekt. Sleepboten liggen gereed om eventueel in actie te komen.

De Belgische autoriteiten hebben besloten tot een formeel onderzoek naar de oorzaak van de aanvaring tussen de Flinterstar en de LNG-tanker Al Oraiq, varend onder de vlag van de Marshalleilanden. De aanvaring gebeurde dinsdagochtend in alle vroegte. De twaalf bemanningsleden van de Flinterstar werden allen gered. De tanker ligt met een gat in de romp van 2 meter bij 2 meter in de haven van Zeebrugge.

Het Nederlandse schip had een loods aan boord, het tankschip zelfs twee, aldus de Belgische justitie.