Team De Rooy met vier trucks in OiLibya Rally

Team De Rooy met vier trucks in OiLibya Rally
04-10-2015 19:34 | Truck Racing | auteur Redactie [FE]

Team Petronas Iveco De Rooy neemt met vier trucks deel aan de OiLibya Rally du Maroc. Voor Ales Loprais, Federico Villagra en Ton van Genugten wordt het de eerste wedstrijd met een De Rooy-truck en zodoende een belangrijke test voorafgaand aan de Dakar. Gerard de Rooy was aanvankelijk niet van plan om mee te doen in Marokko, maar aangezien hij een nieuwe navigator (Moi Torrallardona) heeft na het overlijden van Jurgen Damen vond hij het toch wijs om wel mee te doen, om de communicatie te verbeteren en goed aan elkaar te wennen.

Alle vier de trucks zijn klaar om voor het podium mee te doen, verklaarde Gerard de Rooy bij de keuringen voor de OiLibya, die maandag begint. “Ales, Federico en Ton hebben al de nieuw opgebouwde trucks. Die zijn Dakar-klaar. De mijne is nog die van vorig jaar. Die wordt na deze rally opnieuw opgebouwd. Maar daarom is het sowieso een goede extra test.”

Dat De Rooy één team ging vormen met een van zijn grote concurrenten Ales Loprais deed wat wenkbrauwen fronsen, maar de winnaar van de Dakar 2012 heeft er alle vertrouwen in. De twee toppers gaan nu met elkaar strijden in plaats van tegen elkaar. “Dakar is een teamsport. Alleen met gebundelde krachten van coureurs die kunnen winnen is het mogelijk om Kamaz te bestrijden. Ales had hetzelfde probleem als ik: geen teamgenoten die sterk genoeg zijn om voor de overwinning te gaan. Uiteraard is Ales een concurrent. We willen allebei winnen. Maar dat kan alleen als we elkaar ondersteunen. Natuurlijk wil ik heel graag degene zijn op het hoogste treetje van het podium, maar als het Ales is, is het nog steeds een Team De Rooy Iveco die wint.”

Met de back-up van Ton van Genugten heeft De Rooy nog meer vertrouwen. “Ton heeft laten zien wat hij waard is door als elfde te finishen in de laatste Dakar. Hij heeft sindsdien een hoop bijgeleerd door twee keer te testen in Marokko en in deze rally met de nieuwe truck kan hij nog meer ervaring opdoen.”

Voor Van Genugten wordt de OiLibya een nieuwe ervaring. “Ik laat me verrassen. We hebben een shakedown gehad op snelle paden en in de duinen en het voelde goed. Deze Iveco is wel een beetje anders dan de truck waarin ik reed en ik moest wennen aan de snellere motor. Ik moest mijn rijstijl enigszins aanpassen, maar de Euro 6-motor heeft nu meer koppel en dat maakt het voor mij veel gemakkelijker. Ik kon goed aanpikken bij Ales en Gerard.”

Hoewel de auto van Van Genugten er heel anders uitziet dan de Torpedo’s van De Rooy, Loprais en Villagra, is de basis hetzelfde. “Feitelijk is de neus het enige verschil. Het geeft veel vertrouwen dat ik met dezelfde truck rijd als zij. Ik heb hun truck nog niet geprobeerd om het verschil te voelen. Dat vinden ze niet goed! Het is waarschijnlijk maar beter ook. Eerst deze auto maar eens naar de finish brengen met een zo goed mogelijk resultaat.”

De eerste etappe van de OiLibya Rally is een lus in de buurt van Zagora, bestaande uit 330 km wedstrijdproef en 133 km verbinding.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,804
Diesel1,511

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden