Transport Online - Wie kent deze vrachtwagen nog? [deel 11 - 1]

Wie kent deze vrachtwagen nog? [deel 11 1]

Wie kent deze vrachtwagen nog? [deel 11 - 1]
29-03-2013 10:53 | Transport | auteur de redactie
Het is nauwelijks meer voor te stellen; 50 jaar geleden was Engeland een industriële natie van formaat. Personenwagens en vrachtwagens rolden in de tijd na de Tweede Wereldoorlog en masse van de lopende band. Een belangrijke fabriek van bedrijfswagens was Bedford.

Bedford was een tijd een onderdeel van General Motors Europe en zelfs een aantal jaren het meest winstgevende onderdeel van dit bedrijf. Bedford bestond al in de jaren '30, maar beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren '60 en '70.

Foto met dank aan Piet Pietjouw

De TK serie werd in grote aantallen geproduceerd en het leverbare gamma werd steeds verder uitgebreid naar zwaardere types. Zelfs trekkers tot een GVW van 42 ton werden aangeboden. Halverwege de jaren ’80 leverde Bedford verouderde producten. Ze werden ingehaald door de concurrentie. Eerst trok het merk zich terug uit de markt voor zware bedrijfswagens. In 1986 kwam er een joint venture met Isuzu, de IBC Company Ltd. Onder de naam AWD worden nog Bedford producten geleverd. Als ook het Britse leger stopt met orders valt uiteindelijk het doek.

Foto met dank aan Oude Daf

Van alle Britse merken heeft Bedford het meest in Nederland geleverd. De zwaardere types waren nooit populair, maar vooral de TK serie had in Nederland een vaste kring van afnemers. Simpele bakwagens, geschikt voor regionale distributie.

Bedford bouwde ook speciale uitvoeringen, waarop onder andere touringcars werden gebouwd. Ook voor verhuiswagens had Bedford een chassis leverbaar, waarvan er een aantal in Nederland terecht zijn gekomen.


Wie kan nog vertellen hoe het was om met een Bedford te rijden of er aan te repareren?
Reacties, graag met rechtenvrije foto's op addekoning@transport-online.nl

Auteur: Ad de Koning

Meer afleveringen uit de serie 'kent u deze vrachtwagen nog?' vindt u hier


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,744
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions