Clicky


Economische kansen regio door groei containeroverslag Antwerpse Haven

Economische kansen regio door groei containeroverslag Antwerpse Haven
02-10-2015 09:37 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [CE]

HULST - Op woensdag 30 september 2015 organiseerde Bedrijventerrein Hogeweg 5 in het Nederlandse Hulst een verladersmeeting vanuit West-Europees perspectief. In het bijzijn van ruim veertig verladers uit de omgeving gaf Voorzitter van Antwerpse Havenbedrijf Marc Van Peel aan dat hij graag tegen 2021 de eerste fase van het nieuwe containergetijdendok, het Saeftinghedok, in gebruik wil nemen.

“We zien vanaf volgend jaar de containeroverslag zich vooral op de Linkerscheldeoever richten, zeker na het verhuizen van MSC naar het Deurganckdok,” aldus de havenvoorzitter. Hij vertelde dat hij zich bewust is van de mobiliteitsaspecten die hieraan verbonden zijn: “De Liefkenshoekspoorttunnel, een investering van 765 miljoen euro, werd operationeel in december van 2014. De zeven kilometer lange tunnel tussen beide schelde-oevers vergroot de spoorcapaciteit van onze haven met 30% en zorgt voor een tijdswinst van minimaal 34 minuten. De totale investering is 1,6 miljard euro. De Deurganckdoksluis op de Linkerscheldeoever wordt de grootste ter wereld met een lengte van 500m, een breedte van 68m. Voor het Deurganckdok menen we dat we de nodige maatregelen klaar hebben voor een goed verloop van de verkeersafwikkeling. Het accent wordt gelegd op binnenvaart en spoor.”

Economische mogelijkheden voor de regio
Wethouder Jean-Paul Hageman van de Nederlandse gemeente Hulst sprak van een historische ontmoeting in zijn gemeente en reageerde enthousiast op de economische mogelijkheden: “Deze ontwikkeling van nieuwe Mainport-infrastructuur aan de Nederlandse kant van de Schelde en direct naast onze gemeente biedt kansen voor de vestiging van nieuwe bedrijven en de realisatie van nieuwe werkgelegenheid. Wij hebben een goed arbeidsklimaat en leveren graag onze bijdrage. Zelf hebben wij 30 hectare bedrijventerrein beschikbaar voor de vestiging van logistieke bedrijven met toegevoegde waarde.”

Mondiaal meer slagkracht door bundeling krachten
Joost Sitskoorn, Adjunct-Directeur van EVO, deed een oproep om de krachten van havens in West-Europa te bundelen voor meer slagkracht op mondiaal niveau. Ab Smit, Algemeen Directeur van de Provincie Zeeland gaf aan dat hij naar Hulst toe komt om de ontwikkelingen verder te bespreken. Verder sprak hij over de gezamenlijke mogelijkheden en de eigen kracht van de Zeeuwse Haven, de derdee zeehaven van Nederland. Tevens richtte Ab Smit de aandacht op het evenement “Zeeland op de kaart als het om logistiek gaat” op woensdag 7 oktober 2015, waarvoor inmiddels 130 aanmeldingen binnen kwamen. Hier wordt gesproken over hoe Nederland en Zeeland er over twintig jaar logistiek uitzien. Daarbij zal ook de samenwerking binnen de Delta Regio een rol spelen.