Transport Online - 'Air France zet mes in vloot'

'Air France zet mes in vloot'

'Air France zet mes in vloot'
02-10-2015 09:32 | Zakelijk Nieuws | auteur Redactie [FE]

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Air France haalt in het voorjaar van 2016 vijf vliegtuigen uit zijn vloot en in het najaar nog eens negen, omdat het niet is gelukt een akkoord te sluiten met piloten over versoberde arbeidsvoorwaarden. Dat meldde de Franse krant La Tribune vrijdag, zonder aan te geven waar de informatie vandaan komt.

De topman van het Franse zusterbedrijf van KLM, Frédéric Gagey, waarschuwde eerder al dat langeafstandsroutes zouden worden geschrapt als er geen akkoord kwam over lagere loonkosten. Donderdag maakte moederconcern Air France-KLM bekend dat toestemming is gegeven voor een alternatief herstructureringsplan bij Air France. De vakbonden vrezen dat tot wel 8000 banen verloren kunnen gaan.

Topman Alexandre de Juniac van Air France-KLM zei vrijdag tegen de Franse radio dat gedwongen ontslagen niet zijn uit te sluiten. Wel heeft hij liever dat mensen via natuurlijk verloop of een vrijwillige vertrekregeling het bedrijf verlaten. Aantallen noemde hij niet. "Details deel ik eerst met mijn personeel'', zei hij.

Woensdag verliep een deadline voor het bereiken van een akkoord tussen Air France en het personeel over de arbeidsvoorwaarden. Het nieuwe herstructureringsplan zal op 5 oktober worden voorgelegd aan de vakbonden. De Franse overheid heeft al haar zorgen uitgesproken over de gang van zaken bij het luchtvaartbedrijf.

Overigens heeft De Juniac de deur voor nieuwe onderhandelingen niet definitief gesloten. Maar het besluit om in te grijpen in de zomerdienstregeling van volgend jaar, die loopt van eind maart tot eind oktober, is volgens de topman onomkeerbaar.

Enkele vakbonden die het grondpersoneel vertegenwoordigen hebben gewaarschuwd voor een mogelijke staking op maandag. Het bedrijf gaat er evenwel vanuit dat de gevolgen daarvan zeer beperkt blijven. Een jaar geleden legde een pilotenstaking het netwerk van Air France wekenlang grotendeels lam. Die acties kostten het toch al fors verlieslatende bedrijf circa een half miljard euro.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,665
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions